Az amerikai vezetés óva inti Kínát attól, hogy segítsen az oroszoknak

Az amerikai külügyminiszter arra figyelmeztette Kínát, nehogy fegyvereket adjon Oroszországnak és ne segítsen többé abban, hogy Moszkva kijátszhassa a szankciókat.

Az Egyesült Államok szerint Kína segítséget akar nyújtani Oroszországnak az ukrajnai háborúban – erre figyelmeztette kínai kollégáját, Wang Yi kínai államtanácsost az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken szombat este a müncheni biztonsági konferencián megszervezett találkozójukon. Blinken az állítólagos kínai kémballon miatt is megdorgálta kínai tárgyalópartnerét.

Blinknek a nem túl derűs találkozón arra is felszólította Kínát, hogy ne segítsen többé Oroszországnak kijátszani a szankciók hatásait. Kína kereskedelme Oroszországgal nő, és orosz olajat vásárol, de valószínűleg az EU és a G7-ek csoportja által előírt 60 dolláros hordónkénti árplafon alatt.

Blinken arról is beszélt: az Egyesült Államoknak információi vannak arról, hogy Kína fontolgatja, segítséget nyújt-e Oroszországnak, esetleg fegyvereket is szállít az ukrajnai háborúhoz.

Az USA úgy véli, hogy Kína már most is szolgáltathat bizonyos megfigyelési információkat a Wagner-csoportnak, az orosz hadsereg mellett működő zsoldos katonai vállalatnak.

Kamala Harris, az Egyesült Államok alelnöke a biztonsági konferencián tartott beszédében óva intette Kínát attól, hogy halálos felszerelést biztosítson egy olyan országnak, amely az Egyesült Államok megítélése szerint emberiesség elleni bűncselekményeket követ el.

A Kína szándékaival kapcsolatos amerikai figyelmeztetések annak kapcsán hangzottak el, hogy a kínai elnök, Hszi Csin-ping beszédében, amely egybeesik az ukrajnai orosz invázió február 24-i évfordulójával, Kína javaslatot tett az Ukrajnára vonatkozó béketerv nyilvánosságra hozatalára. Vang a szombati biztonsági konferencián elmondott beszédében fedte fel a terv elindításának szándékát, és tájékoztatta Franciaország, Németország és Olaszország vezetőit Kína szándékairól, valószínűleg azért, hogy éket verjen az uniós államok és az Egyesült Államok közé.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230219_Az_amerikai_vezetes_ova_inti_Kinat_attol_hogy_segitsen_az_oroszoknak

Részvény: