Alvó módba kapcsolja India a holdjárójátt, 14 napig kell kibírnia sötétben, hidegben

Hamarosan leszáll az éjj a Hold azon részére, ahol az indiai Vikram leszállóegység és az abból kigördült Pragyan holdjáró is áll. A szerkezet akkumulátorának -180 Celsius-fokot kell kibírnia.

Alvó üzemmódba helyezi az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) a Hold felszínét elérő, és azóta azon dolgozó holdjárót, a Pragyant. A cél, hogy kímélje az egység akkumulátorait, az égitest déli pólusánál ugyanis beköszöntött az éjszaka – számolt be róla az Interesting Engineering.

Míg a Hold felszínén nappal 140 Celsius-fok is lehet, éjszaka -180 Celsius-fokkal kell számolniuk a mérnököknek. Ez már túlságosan hideg ahhoz, hogy egy akkumulátorral ellátott eszköz képes legyen a napsütés biztosította töltés nélkül is dolgozni. A Holdon az éjszaka 14 napon át tart.

A szervezet szerint a holdjáró teljesítette az összes eddigi feladatát, elküldte az adatokat a Földre, így minden a tervek szerint alakult.

Az ISRO elnöke, Sreedhara Panicker Somanath korábban utalt arra, hogy meghosszabbítanák a holdjáró küldetését. Ha a szerkezetnek sikerül túlélnie az éjszakát, ezt minden bizonnyal meg is fogja tenni a szervezet. A dolog azon áll vagy bukik, hogy sikerül-e majd felébreszteni az egységet. Az akkumulátorokat mindenesetre teljesen feltöltötték a mérnökök, a napelemeket pedig úgy állították be, hogy a panelek már a Nap első sugarait is fogadni tudják.

Az ISRO szeptember 6-án kapcsolja alvó módba a Pragyant, ami eddig 100 métert tett meg az égitest felszínén.

Forrás:https://hvg.hu/tudomany/20230905_csandrajaan_3_india_holdjaro_pragyan_alvo_mod_ejszaka_a_holdon

Részvény: