Álmukban mészároltak le egy kilencfős ukrán családot az oroszok által megszállt Kelet-Ukrajnában

Az üggyel összefüggésben két orosz katonát tartóztattak le.

Otthonukban végeztek egy kilencfős ukrán családdal az oroszok által megszállt kelet-ukrajnai Volnovakha városában. A mészárlás nagy felháborodást váltott ki Ukrajnában, ahol vizsgálatot indítottak az ügy kivizsgálására, akárcsak Oroszországban – számolt be a CNN.

A portál beszámolója szerint Ukrajna azt állítja, hogy a családot – köztük két kisgyermeket – az orosz megszállók ölték meg egy vitát követően, az orosz hatóságok pedig két embert tartóztattak le a gyilkosságokkal összefüggésben.

Az ukrán Donyecki Területi Ügyészség szerint október második felében „katonai egyenruhát viselő fegyveresek követelték, hogy az ott élő család hagyja el a házat, hogy aztán egy orosz katonai egység be tudjon költözni”. Amikor a ház tulajdonosa ezt megtagadta, „a támadók fizikai erőszakkal fenyegették meg a család tagjait, majd távoztak”. Napokkal később aztán a fegyveresek visszatértek, és „lelőtték a család mind a kilenc tagját, akik akkor már aludtak”.

Eközben Oroszország úgynevezett Donyecki Népköztársaságot felügyelő nyomozó bizottsága azt közölte, hogy az üggyel kapcsolatban letartóztatottak „a Távol-Keletről származó, szerződés alapján szolgálatot teljesítő orosz katonák”. Az orosz nyomozók szerint „a bűncselekmény indítéka egy belpolitikai okokra visszavezethető konfliktus volt”.

A Donyeck és Mariupol között nagyjából félúton található Volnovakhát 2022 márciusában szállták meg az orosz erők. Mint beszámoltunk róla, az ukrajnai orosz offenzíva 2022 februári kezdete óta nagyjából tízezer civil halt meg, köztük több mint ötszáz gyerek.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20231031_Ukrajna_Oroszorszag_meszarlas_gyilkossag_haboru

Részvény: