Akár koalíciós válságot is hozhat annak a kérdésnek az eldöntése, hogy kaphassanak-e német tankot az ukránok

Egyre több jel utal arra, hogy míg a szocdemek nem rajonganak túlzottan a harckocsikat Ukrajnának ötletért, addig a zöldek lényegesen megengedőbbek a kérdésben.

Kisebbfajta zavart okozott Berlinben Annalena Baerbock zöldpárti külügyminiszter kijelentése, miszerint a kormány nem akadályozná meg a lengyeleket abban, hogy német tankokat küldjenek Ukrajnának – írja a Guardian. Azt egyelőre nem tudni, hogy Baerbock csak a hirtelen 180 fokos fordulatot vett kormányálláspontot kommunikálta, vagy csak zöldpárti politikusként megpróbált alternatívát mutatni a tankügyben inkább csak csetlő-botló szocdem koalíciós partnereknek, köztük Olaf Scholcz kancellárnak is.

Ugyan Baerbock hazatérvén már nem ismételte meg a francia tévének tett kijelentését, csak annyit mondott hétfőn reggel, amikor a sajtó kérdezte róla, hogy fontosnak tartja, hogy a nemzetközi közösség mindent megtegyen Ukrajna védelmében, mivel ha az ukránok veszítenek, az országuk megszűnik létezni.

A külügyminiszter tartózkodóbb hangneme ellenére vannak jelei annak, hogy az elszólás nemcsak Baerbock partizánakciója volt, hanem a zöldek egységes álláspontja, ugyanis a külügyminiszter párttársa, Robert Habeck gazdasági miniszter és alkancellár már egy szűk két héttel ezelőtt közölte, hogy a tárcája nem gördítene akadályokat a Leopard 2-es tankok újraexportálása elé. „Különbség van a saját szakállunkra hozott döntés és a mások döntésének hátráltatása között” – mondta akkor.

Bár a tankok újraexportálásáról papírforma szerint a gazdasági miniszter döntene, de Habeck álláspontja és a kérdés politikai jellege miatt a végső szót Olaf Scholz kancellár irodája mondja majd ki. Kérdéses azonban, hogy Scholz álláspontja meddig lesz fenntartható hitelességi válság nélkül. Egyfelől ugyanis a kancellár azt kommunikálja, hogy a kérdésben nagyobb az egyetértés a szövetségesek körében, mint azt a sajtóból látni, ugyanakkor a lengyelek egyre határozottabban követelik a német beleegyezést, olyannyira, hogy Morawiecki kormányfő már azt is belengette, hogy kész akkor is átadni Kijevnek a lengyel Leopardokat, ha azt a németek nem engedélyeznék neki.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230123_haboru_nemet_kormany_koalicios_valsag_tankok

Részvény: