Akár 500 ezer vendégmunkás is dolgozhat a közeljövőben Magyarországon

Már 15 nem EU-s országból is engedélyezett a munkaerőimport.

Amennyiben a munkaadó itthon nem talál, akkor külföldön kereshet munkavállalót, ez a lehetőség több éve adott, azonban korábban körülményes volt a vendégmunkások behozatala, és akár 3-5 hónapba is telhetett. Szükség volt a gyorsításra, ennek elősegítésére született meg az az egyszerűsített eljárás, amivel lényegesen lerövidítették a folyamatot, és a korábbi kör is bővült, már 15 nem EU-s országból is engedélyezett a munkaerőimport – mondta el Kovách Endre, a Prohumán 2004 Szolgáltató és Tanácsadó Kft. EU-n kívüli munkavállalókért felelős igazgatója a Magyar Közgazdasági Társaság Munkaügyi Szakosztályának a munkaerőimportról rendezett online konferenciáján.

A munkaerőre egyre nagyobb szükség is van, mert sorra jelentik be a többezer foglalkoztatottra igényt tartó fejlesztéseket, miközben lassan elfogy a munkaerőtartalék is: a KSH szerint már csak 280 ezer körül van a potenciálisan munkába állíthatók száma, míg 2015-ben még félmillióan, 2010-ben több mint 700 ezren voltak.

Pinczés Balázs, a HR-Network Egyesület vezetője azt emelte ki, hogy Magyarországon nem is annyira munkaerő, mint inkább munkabérhiány tapasztalható

„ha 20-30 százalékkal magasabbak volnának a hazai bérek, akkor nem is tapasztalnánk ilyen mértékű munkaerőhiányt.”

A jelenlegi helyzet ismeretében teljesen valósnak nevezte azokat a politikusoktól származó kijelentéseket, hogy akár 500 ezer vendégmunkás is dolgozhat a a közeljövőben Magyarországon. Ettől nem teljesen függetlenül azt is elmondta, hogy érdemes volna sokkal többet foglalkozni a külföldön munkát vállaló magyarok hazacsábításával.

Arról, hogy hogyan, és kik választják a külföldi vendégmunkásokat, akik Magyarországra jönnek dolgozni, itt írtunk korábban.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20231030_vendegmunkas_munkaerohiany_berhiany

Részvény: