Afrikával bővülnek a G20-ak, nagy győzelem ez Indiának

Az indiai miniszterelnök jelentős diplomáciai sikert könyvelhet el, ami nagyon jól jöhet neki a választáson.

Az Afrikai Unió szombaton hivatalosan is elfoglalta helyét a G20 új tagjaként, a csúcstalálkozó házigazdája, Narendra Modi indiai miniszterelnök meghívására Újdelhiben.

Az Afrikai Unió befogadása a csoportba jelentős diplomáciai győzelem Modi számára, aki várhatóan indul a jövő évi országos választásokon az újraválasztásért, és ez erősíti India államfőjének megítélését külföldön.

India azt javasolta, hogy az Afrikai Unió kapjon állandó tagságot a G20-ban. Úgy vélem, ebben egyetemes egyetértés van
– mondta Modi a csúcstalálkozót megnyitó beszédében. Hozzátette: mindenki egyetértésével kérem az AU vezetőjét, hogy foglalja el helyét a G20 állandó tagjaként. Beszéde előtt Modi üdvözölte Azali Aszumanit, Comore-szigetek elnökét, az Afrikai Unió soros vezetőjét.

A G20 tagjai mélyen megosztottak, különösen az ukrajnai háború miatt. Ezzel kapcsolatban az indiai kormányfő úgy fogalmazott, hogy a világ hatalmas bizalmi válságot él át. Kifejtette: a háború súlyosbította ezt a bizalmi válságot. Ha le tudjuk győzni a koronavírus-járványt, akkor a kölcsönös bizalom válságát is le tudjuk győzni.

Újra napirenden: megadóztatnák a pofátlanul gazdagokat
Az elmúlt évek válságai újra előhozták a G20 csúcs kapcsán a már Marx óta örökzöld kérdést: nem kellene a nagyon gazdagokat alaposabban megadóztatni?

Forrás:https://www.economx.hu/magyar-gazdasag/afrikaval-bovulnek-g20.777096.html

Részvény: