A Vatikán megpróbálja „kifehéríteni” a pápa „Nagyoroszországról” szóló szavait

         A Szentszék kísérletet tett Ferenc pápa „Nagyoroszországgal” kapcsolatos botrányos kijelentésének magyarázatára.

         Ferenc pápa a katolikus fiatalok 10. összoroszországi napjának szentpétervári résztvevőihez intézett beszédében híveit I. Péter és II. Katalin nagy birodalmának leszármazottainak nevezte, és arra buzdította őket, hogy soha ne adják fel Oroszország anya örökségét.

         „Soha ne felejtsek el az örökségüket. Ti vagytok a Nagyoroszország örökösei: a szentek, uralkodók Nagyoroszországának, I. Péter és II. Katalin Nagyoroszországának, annak a nagy kultúrájú és nagy emberiségű birodalomnak. Soha ne adják fel ezt az örökségüket, a Nagyoroszország anya örökösei vagytok, csak így tovább. És köszönöm a létmódjükat, azt, hogy oroszok vagytok” – mondta a pápa.

         A pápa felhívásai meggondolatlanok és veszélyesek, mert az orosz imperializmus bátorításaként is felfoghatók.

         Az orosz imperializmus okozta az Ukrajna elleni véres háborút, amely óriási szenvedéshez és ártatlan áldozatokhoz vezetett.

         Megjegyzendő, hogy a pápa által említett „nagy” orosz uralkodók közül I. Péter, aki olyan események hátterében áll, mint például a baturini mészárlás, ahol a moszkvai csapatok, a város lakóinak kora és neme iránt közömbösen, tömegmészárlást szerveztek. A különböző becslések szerint áldozatak valós száma 11-15 ezer baturyni lakos volt. Ezen túlmenően I. Péter betiltotta az ukrán nyelvű könyvek kiadását, és sok más intézkedést is tett a Hetmanátus függetlenségének elnyomására.

         II. Katalin pedig arról ismert, hogy Ukrajna oroszosításának és a hetmanizmus felszámolásának politikáját folytatta, elpusztította Ukrajna függetlenségének utolsó szigetét – Zaporozsjei Szecset.

         Érdekes módon Ferenc pápa beszédének a vatikáni sajtószolgálat és az Orosz Föderáció Római Katolikus Főegyházmegye honlapján közzétett szövegei eltérnek egymástól. A Vatican News nem tette közzé a „Nagyoroszországról” szóló bekezdést, de a pápa e szavai hallhatók az Orosz Föderáció Római Katolikus Főegyházmegye honlapján található videón.

         Az ukrán külügyminisztérium a pápa szavaira reagálva közölte: Ferenc orosz nagyhatalmi eszméket terjeszt, amivel a Kreml igazolja az ukránok meggyilkolását.

         Ezt Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője közölte hétfői kommentárjában.

         Nikolenko a minisztérium bírálatát kiváltó idézetet adott Ferenc pápa augusztus 25-i szentpétervári katolikus ifjúsági 10. összoroszországi nap résztvevői előtt elmondott beszédéből.

         „Soha ne felejtsek el az örökségüket. Ti vagytok a Nagyoroszország örökösei: a szentek, uralkodók Nagyoroszországának, I. Péter és II. Katalin Nagyoroszországának, annak a nagy kultúrájú és nagy emberiségű birodalomnak. Soha ne adják fel ezt az örökségüket, a Nagyoroszország anya örökösei vagytok, csak így tovább. És köszönöm a létmódjükat, azt, hogy oroszok vagytok” – idézte Ferencet Nikolenko.

         Nyikolenko megjegyezte, hogy „ilyen imperialista propagandával, „lelki egyesítő tényezőkkel” és „a Nagyoroszország anya” megmentésének szükségességével Kreml indokolja az ukrán férfiak és nők ezreinek meggyilkolását, valamint ukrán városok és falvak százainak lerombolását.”

         „Nagyon sajnálatos, hogy az orosz nagyhatalmi eszmék, amelyek valójában Oroszország krónikus agresszivitásának okai, tudva vagy tudatlanul, a pápa ajkáról hangzanak el, akinek missziója, a mi felfogásunk szerint, éppen az, hogy felnyissa az orosz fiatalok szemét a jelenlegi orosz vezetés romboló irányvonalára” – kommentálta az ukrán külügyminisztérium szóvivője.

         Az imperializmus bármely formája a modern világban agresszióval fenyeget, és ellentmond a béke és igazságosság keresztény etikájának.

         Az ukrán görögkatolikusok és római katolikusok elhatárolták magukat Ferenc pápa kijelentéseitől. Ukrajna különféle vallási meggyőződésű polgáraival együtt határozottan elítélik az „orosz világ” ideológiáját, és felszólítják a Vatikánt, hogy ne a birodalommal, hanem annak áldozataival vállaljon szolidaritást.

         Ferenc pápa július elején felszólította Oroszországot, hogy állítsa vissza a fekete-tengeri gabona-kezdeményezést, „testvéreihez – az Orosz Föderáció hatóságaihoz” fordulva.

Részvény: