A választások legitimitásának hiánya Ukrajna ideiglenesen megszállt területein: az Orosz Föderáció a nemzetközi jog kirívó megsértését tervezi

Az Orosz Föderáció 2014 óta tart illegális népszavazásokat és választásokat Ukrajna ideiglenesen megszállt területein – a Krími Autonóm Köztársaságban és Szevasztopol városában, Ukrajna Donyeck és Luganszk régióinak egyes részein, 2022-től pedig –  Ukrajna Herszon és Zaporozsje régiói területén. Az, hogy az Orosz Föderáció a választásokat tartja, ellentmond a nemzetközi jog normáinak és Ukrajna alkotmányának.

A Velencei Bizottság 2019-es következtetése az Orosz Föderáció Állami Duma 2016-ban Ukrajna ideiglenesen megszállt területein lezajlott képviselői választásának illegitimitására vonatkozóan az Oroszország illegális és bűnöző intézkedéseinek határozott elítélését mutatja a nemzetközi közösség részéről.

Az orosz megszálló hatóságok Ukrajna állampolgárait – az ideiglenesen megszállt területek lakosait – arra kényszerítik, hogy vegyenek részt az Orosz Föderáció választásain. Zsarolást, megfélemlítést, kikényszerített útlevélkiadást, ukrán személyazonosító okmányok orosz igazolványokkal való helyettesítését alkalmazzák.

A brit hírszerzés úgy véli, hogy Oroszország az ideiglenesen megszállt területeken az Orosz Föderáció elnökének “megválasztását” arra fogja használni, hogy legitimitást keltsen egy teljes körű invázióban. December 11-én Oroszország Központi Választási Bizottsága bejelentette, hogy az Orosz Föderáció elnökének 2024. márciusi “választásán” a szavazást kiterjesztik Donyeck, Luganszk, Herszon és Zaporozsje régiók ideiglenesen megszállt területeire. A titkosszolgálat megjegyezte, hogy a regionális választásokhoz hasonlóan a megszállt ukrán régiókban az elnöki “választásokon” sem szabad, sem tisztességes szavazni. A brit hírszerzés azt is megjegyezte, hogy az orosz megszálló hatóságok prioritásnak tekintik a “helyes” eredmények elérését ezekben a régiókban, mert legitimitást akarnak adni az orosz inváziónak.

“Az orosz adminisztráció szinte bizonyosan olyan módszereket fog alkalmazni, mint a jelentős választási csalások és a szavazók megfélemlítése, hogy biztosítsa Vlagyimir Putyin orosz diktátor győzelmét a régiókban jelentős fölénnyel” – tette hozzá a brit védelmi minisztérium.

Putyin diktatórikus ambíciói veszélyt jelentenek a világdemokráciára, így Putyin hatalmának kiterjesztése precedenst teremt más diktátorok számára, akik büntetlenül megsérthetik a nemzetközi jogot. Szó sem lehet demokráciáról, népszavazásról vagy választásról a megszállt területeken, ahol erőszak és törvénytelenség uralkodik. Ezért tilos, hogy külföldi megfigyelők jelen legyenek választásokon az ideiglenesen megszállt ukrán területeken. Az ilyen személyek ténylegesen bűnrészesekké válnak az agresszor állam bűneiben. Az EU-tagállamok állampolgárainak megfigyelőként való részvétele a választásokon az orosz agresszor elleni harcban Ukrajnát támogató uniós országok felé szégyenletes antiszolidaritási fellépést jelent.

Választások az ideiglenesen megszállt területeken súlyosan sértik az ENSZ Párizsi Chartáját, Ukrajna szuverenitását és területi integritását is. Ezért az Orosz Föderáció egyetlen olyan választott testülete vagy választott pozíciója sem ismerhető el legitimnek, amelyet az ideiglenesen megszállt területeken választanak meg. Ukrajna ideiglenesen megszállt területein sérülnek az emberek jogai, fokozódik az elnyomás, fokozódik a humanitárius válság, ami az Orosz Föderáció által az ukrán nép ellen elkövetett népirtást jelent. Az ideiglenesen megszállt területeken megtartott elnökválasztás a civilek életét veszélyezteti a folyamatos ellenségeskedés miatt, és Oroszország újabb bűncselekménye, amelyért az Orosz Föderációt kell felelősségre vonni.

Az orosz elnökválasztás illegitimitása Ukrajna ideiglenesen megszállt területein számos negatív következménnyel jár, nevezetesen: a választások tovább destabilizálják az ukrajnai helyzetet, és megnehezítik a béke helyreállításának folyamatát. Ezen túlmenően ezek a választások aláássák a nemzetközi jogba vetett bizalmat szerte a világon, amint azt fentebb már leírtuk.

Ukrajnának és nemzetközi partnereinek intézkedéseket kell hozniuk az Orosz Föderáció elnökének illegitim választása ellen Ukrajna ideiglenesen megszállt területein. Kijevnek továbbra is bizonyítékokkal kell szolgálnia a nemzetközi közösség számára, hogy ezek a választások illegálisak, és fel kell szólítania a nemzetközi szervezeteket, köztük az Egyesült Nemzetek Szervezetét, hogy tegyenek lépéseket e választások ellen. Csak közös erőfeszítésekkel lesz képes Ukrajna és nemzetközi partnerei az illegitim orosz elnökválasztással szembeszállni Ukrajna ideiglenesen megszállt területein, és megvédeni Ukrajna szuverenitását és függetlenségét.

Részvény: