A szerb elnök kiírta az előrehozott választást, amit szerinte a kormány kért tőle

Valahogy pont több kormánypárti polgármester is lemondott, így Vucicnak muszáj volt kiírnia a választásokat.

December 17-re írta ki az előrehozott parlamenti választást Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök szerdán Belgrádban. Ugyanezen a napon önkormányzati választást is tartanak 65 szerbiai településen.

A televízióban is közvetített eseményen az elnök kiemelte: a kormány kérésére feloszlatta a parlamentet, és előrehozott parlamenti választást írt ki.

Az elnök az eseményen arról beszélt, nehéz időket él az egész világ, globális kihívások, háborúk és összeütközések nehezítik az életet. „Olyan időket élünk, amikor arra van szükség, hogy mindannyian egységesek legyünk a létfontosságú nemzeti és állami érdekek megőrzéséért folytatott harcban.” Olyan idők ezek, amikor Szerbia számos nyomásnak lesz kitéve a Koszovóval fenntartott kapcsolata, de más, regionális és világot érintő kérdések miatt is – tette hozzá.

Nagyon fontos, hogy Szerbia megőrizze a békét és a stabilitást, egyben megőrizze belső egységét – közölte. „A kampány lehetőséget biztosít arra, hogy az állampolgároknak bemutassuk a különböző elképzeléseket, a különböző programokat, a különböző politikákat, amelyeknek versengeniük kell, de ezeknek egyik pillanatban sem szabad veszélyeztetniük a létfontosságú állami és nemzeti érdekeinket.”

Aleksandar Vucic minden résztvevőnek sok sikert kívánt, és azt üzente: az állampolgárok számára az a legfontosabb, hogy a legjobb résztvevők, a legjobb ötletek és a legjobb programok győzzenek.

Szerbiában 2012-ben, 2014-ben és 2016-ban is tartottak előrehozott parlamenti választást, majd az előbb Aleksandar Vucic, majd Ana Brnabic vezette kormány 2016 és 2020 között „túlélte” a négyéves ciklust. A 2020-as választások eredményének közlését követően Aleksandar Vucic államfő azonnal bejelentette, hogy két évvel később biztosan ismét előrehozott választást tartanak, így 2022-ben újra voksolásra került sor, és az eredmények közlését követően az elnök bejelentette: az új kormánynak sem lesz két évnél hosszabb a megbízatási ideje.

A szerbiai helyzetet bemutató cikkünkben minderről azt írtuk: „Az egyik nagyobb dél-szerbiai város, Kraljevo polgármestere kissé váratlanul lemondott a tisztségéről. Nagyon gyorsan kiderült, hogy ez nem egy egyedi jelenség, már a rá következő napon két újabb polgármester is benyújtotta a lemondását. A sajtóban azonnal elkezdődtek a találgatások, hogy hamarosan újabb polgármesterek követik a példájukat, de a pontot az i-re mindenképpen Aleksandar Šapić, Belgrád főpolgármestere tette fel, aki már nem is titkolta, azért mond le a tisztségéről, hogy »megteremtődjenek a feltételei az önkormányzati választásoknak a fővárosban is«. Talán mondani sem kell, valamennyi lemondott polgármester a hatalmon levő Szerb Haladó Párt soraiból került ki, a döntésük spontaneitásába pedig talán jobb is nem belebonyolódni. Ez után a közjáték után pedig mit tehetett Aleksandar Vučić, az ország mindenható elnöke? Úgymond kényszerhelyzetbe került, hisz több fontos önkormányzatnak is veszélybe került a működése – az elképzelt forgatókönyv szerint tehát nem maradt más választása, mint a választások kiírása. És lőn.”

A parlamenti választással egy időben előrehozott önkormányzati választást is tartanak 65 szerbiai településen, illetve vajdasági tartományi választásra is számítani lehet.

A választás kiírásakor Vladimir Orlic házelnök minden állampolgárt arra kért, vegyen részt a voksoláson, és támogassa azt a pártot, amely szerinte a legjobban tudja a jövőben vezetni az adott települést.

Az érintett települések polgármesterei szeptember végén mondtak le, hogy lehetővé tegyék az előrehozott önkormányzati választások megtartását.

December 17-én valamivel több mint 6,7 millió választópolgár járulhat az urnák elé Szerbiában.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20231101_vucic_szerb_elnok_elorehozott_valasztas_idopont_kiirta

Részvény: