A román nacionalisták megpróbálták megzavarni Orbán romániai beszédét

         Román aktivisták próbálták megzavarni Orbán magyar miniszterelnök beszédét a tusványosi fesztiválon.

         Orbán Viktor bukaresti beszéde közben román tüntetők próbáltak bejutni a tusvánosi fesztivál területére. A tiltakozók fütyültek és román zászlókat lengetve kijelentették, hogy „Erdély mellett Moldova és Magyarország is román föld” – írja a kiadvány.

         Később a román csendőrök kiszorították őket, és összetűzés tört ki köztük és a nacionalisták között. Ezt követően Orbán Viktor köszönetet mondott Románia miniszterelnökének a beszéd megszervezéséért.

         „Szeretném megköszönni, hogy vendégül láttak Bukarestben. Köszönöm Önnek és a román hatóságoknak, hogy biztosították a Tusnádfürdői Szabadegyetem biztonságát, és azt, hogy a mai beszédem békés és nyugodt légkörben telhetett” – írta Orbán Viktor magyar miniszterelnök vasárnapi levelében.

         Később a román külügyminisztérium megtiltotta Orbánnak, hogy olyan témákról beszéljen, amelyek sérthetik a románok érzelmeit a tusványosi fesztiválon. Például nem volt szabad említeni a nem létező romániai közigazgatási-területi egységeket. Orbán azt sugallja, hogy Erdélyre és Székelyföldre gondoltak.

         „De soha nem állítottuk, hogy ezek román területi egységek” – jelentette ki.

         Az aktivisták többsége elégedetlen volt Orbán beszédével, és komoly kritikát fogalmazott meg elvei ellen.

         „Orbán Viktor ugyanazokat a terrorista elveket követi, mint az orosz elnök, aki nemzetközi bűnöző. Területeket akar elfoglalni és annektálni – Orbánnak ugyanez a célja” – mondta az egyik aktivista.

         A Bukarest és Budapest közötti konfliktus május végén éleződött ki, amikor Novák Katalin magyar államfő Erdélybe látogatott, és utalt arra, hogy az első világháború után Magyarországról Romániához került régió még mindig magyar.

         A magyar kormányfő a fesztiválon elmondott beszédében Kínáról, az Egyesült Államokról és az új világrendről beszélt.

         „A háború nem elkerülhetetlen. Ennek feltétele a világ azon képessége, hogy új egyensúlyt találjon. A kérdés az, hogy a nagyfiúknak kellene ezt csinálniuk, nem nekünk. A politikai színtér nagy szereplőinek meg kell fogadniuk, hogy két nap van az égen” – mondta Orbán Viktor.

         Emlékeztetni kell arra, hogy Magyarország miniszterelnöke úgy nyilatkozott, hogy Románia Külügyminisztériuma levelet küldött neki, amelyben közölték vele, hogy a romániai Tusnádfürdő üdülővárosban a „Tusványosi Nyári Egyetem” keretein belül miről nem lehet szó.

         Orbán 2022-ben ugyanezen az eseményen az európai és nem európai fajok „keveredése” ellen emelt szót egy olyan beszédében, amely azonnali felháborodást váltott ki az ellenzéki pártokban és az európai politikusokban.

         Ezt követően a „nemzet tisztaságáról” és „Európa hanyatlásáról” szóló botrányos beszéd után Orbán hosszú távú tanácsadója, Hegedűs Zsuzsa nyilvánosan bejelentette a vele való együttműködés megszüntetését.

Részvény: