A román külügy szerint nem járultak hozzá az erdélyi magyar beruházási programokhoz

Az azokat lebonyolító alapítvány vezetője is elismerte, hogy a román féllel még meg kell állapodniuk a folytatás előtt.

Románia semmilyen szinten nem adta hozzájárulását ahhoz, hogy Magyarország beruházási programokat hajtson végre Erdélyben, ahogyan azt az elmúlt években tette, közölte a G4Médiával a román Külügyminisztérium, írja a Transtelex. Azután érdeklődtek, hogy Kozma Mónika (képünkön), a magyar állami támogatások elosztásáért felelős romániai Pro Economica Alapítvány vezetője februárban azt nyilatkozta, Magyarország partiumi vidékfejlesztési támogatási pályázatot hirdetne meg a magyar–román határ mentén fekvő megyék gazdái számára.

Márpedig ennek az alapítványnak – melytől korábban a Csíki Sör tulajdonosa is elnyert támogatást – a gazdaságfejlesztési programjáról már 2019-ben is azt nyilatkozta a bukaresti külügy, hogy arról nincs kétoldali megállapodás a két ország között, és más módon sem fejezték ki a beleegyezésüket, illetve szerintük a gazdasági segítségnyújtás túlmutat azon, amit egy ország egy másik állam területén élő rokon kisebbségnek nyújthat.

Kozma február közepén arról számolt be, jól halad a magyar kormány által finanszírozott székelyföldi gazdaságfejlesztési program mintegy száz nagyberuházása. A pályázatnyertes mezőgazdasági és élelmiszeripari üzemek többsége már működik, a többit pedig az év végéig kell átadniuk a vállalkozóknak. A kisösszegű mezőségi és székelyföldi gazdapályázatok után az alapítvány a partiumi gazdapályázatok meghirdetéséhez zöld jelzésre vár – mondta el.

Most a bukaresti válasz majdnem szó szerint ugyanaz. Azt írják, a két ország között semmilyen szintű kétoldalú megállapodás nem született arról, hogy a magyar állam finanszírozási programokat hajtson végre román területen, így a román fél részéről nincs is hozzájárulás ahhoz, hogy a magyar fél ilyen programokat futtasson Romániában. A lap felidézi, hogy azt Kozma is elismerte, hogy a partiumi programhoz még szükség van román-magyar megállapodásra, melyről elmondása alapján folynak is tárgyalások a két fél között.

Ezek – a G4Media információi szerint – még az előző bukaresti kormány idején kezdődtek, mely feltételeket is szabott. Azóta viszont Kozma Mónika arról beszélt, az energiaválsággal kérdésessé vált a további finanszírozása. Ám miután a magyar kormány beemelte az idei állami költségvetésbe is a programot, ha meglesz a megállapodás a román féllel, elmondása alapján rövid időn belül el is indíthatják a pályázatokat.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230226_A_roman_kulugy_szerint_nem_jarultak_hozza_az_erdelyi_magyar_beruhazasi_programokhoz

Részvény: