A régóta várt elmozdulás a holtpontról: együttműködés Budapest és Asztana között

Orbán Viktor magyar miniszterelnök november 2-án érkezett Kazahsztánba, hogy erősítse az országok közötti együttműködést az energiaszektorban. Előző nap Emmanuel Macron francia elnök tett látogatást Asztanában. Kazahsztán és Franciaország közös szándéknyilatkozatot írt alá a stratégiai ásványokkal kapcsolatos együttműködésről. „Magyarország és Kazahsztán kapcsolatai olyan jók, mint valaha, de a potenciál, különösen a gazdaságban, még mindig nagy. Jó kilátásaink vannak” – mondta Orbán a Kaszim Tokajevvel folytatott megbeszélést követő tájékoztatón.

A magyar miniszterelnök köszönetét fejezte ki Tokajevnek a magyar cégeknek adott lehetőségért, hogy közös projekteket valósítsanak meg az olaj- és gáziparban, a zöldenergiában, valamint a lehetőséget, hogy részt vegyenek az atomenergia-szakértők képzésében. Tokajev pedig bejelentette, hogy év végére megnyitják a nyugat-kazahsztáni Rozskovszkoje nagy gázkondenzációs mezőt, ahol a MOL magyar olaj- és gázipari vállalat részesedése 192 millió dollár lesz.

Emellett a magyar Globalia cég Kazahsztán számos régiójában napelemes erőművek építését tervezi, 150 millió dollár befektetéssel.

A közelmúltban az első magyar Equilibrium capital cég külföldi alapokat kezelő státuszt kapott Asztanában. Projekteket finanszírozhat a zöld energia és az egészségügy területén. Equilibrium capital három befektetési alapot kíván létrehozni Kazahsztánban.

Orbán emlékeztetett arra, hogy Magyarország tengerparttal nem rendelkező ország, „és oda nemcsak Oroszországból, hanem Kazahsztánból is szállítanak olajat”. „Eddig kicsik a tételek, de a csatorna nyitva van. Hazánk biztonsága szempontjából pedig ez egy nagyon fontos lépés… Hálásak vagyunk, hogy a MOL gázt termel. Köszönjük, hogy bevontak minket a zöld energia megteremtésébe” – mondta a magyar miniszterelnök.

Tokajev és Orbán „átfogóan megvitatta a Kaszpi-tengeren átnyúló folyosó keretein belüli közös projektek megvalósításának módjait”, az együttműködés elmélyítését a közlekedés és logisztika, az atomenergia, a vízkészlet-gazdálkodás, valamint a ritkafémek bányászata terén.

Orbán retorikája a lehető legudvariasabb és ékesszólóbb volt. A kormányfő emlékeztette Kazahsztán elnökét, hogy „a magyarok keletről érkeztek Európába, és a magyarság úgy gondolja, hogy az élet nem más, mint ősök, élők és leszármazottak egyesülése. Ebből a szempontból a kazahok az életünk részei, ahogyan a közös múltunk is részei, mindig így gondolunk Kazahsztánra, és örülünk, hogy a barátságon kívül most már gazdasági kapcsolataink is vannak.”

Emlékezzünk vissza, hogy Kazahsztán az európai országok fő nyersolajszállítója, és fontos partner az új Kína-Európa kereskedelmi útvonalon. Így Kazahsztán Magyarország megbízható partnerévé válhat, és erősítheti energiabiztonságát. A tervek szerint egy éven belül mintegy 630 ezer tonna kőolaj érkezik Magyarországra Kazahsztánból.

Kazahsztán leváltja Oroszországot az európai energiapiacon. Orbán emellett kijelentette: „annak ellenére, hogy Magyarország és Kazahsztán között még nem elég magas a gazdasági együttműködés volumene, ebben jelentős növekedést értünk el, és megteremtettük az alapot annak, hogy a következő években nagyságrendileg bővüljön.”

Magyarország energiaimporttól, különösen gázimporttól függő ország. Magyarország fő gázszállítója jelenleg Oroszország, amely az ország szükségleteinek mintegy 85%-át biztosítja. Ez jelentős geopolitikai kockázatokat jelent Magyarország számára, mivel függővé válik az agresszor országtól.

A Kazahsztánnal való energetikai együttműködés fejlesztése az egyik módja annak, hogy Magyarország csökkentse Oroszországtól való függőségét. Kazahsztán nagy energiatartalékokkal, különösen olajjal és gázzal rendelkező ország. 2022-ben Kazahsztán napi 1,8 millió hordó olajat és 47 milliárd köbméter gázt termelt.

A Kazahsztánnal való együttműködés fejlesztése lehetővé teszi Magyarország számára, hogy diverzifikálja energiaforrásait és csökkentse az Oroszországtól való függését. Ez fontos stratégiai feladat Magyarország számára, hiszen ezáltal az ország növelheti energiabiztonságát. Általában elmondható, hogy Magyarország számára a Kazahsztánnal való energetikai együttműködés fejlesztése a legfőbb szükséglet, mert ez lehetővé teszi, hogy az ország csökkentse Oroszországtól való függőségét, amely Magyarország modern európai országként való fejlődése szempontjából kulcsfontosságú tényező.

Részvény: