A nagyköveti eposznak vége: Magyarországon végre új ukrán nagykövet

         Kijevnek több hónapig nem volt nagykövete Budapesten. Az eset valóban szinte egyedülálló a modern politikai világban, különösen a szomszédos országokban. A helyzet Ukrajna és Magyarország viszonyának példátlan romlása hátterében húzódott el, Orbán és Fidesz-pártja ukránellenes politikája miatt.

         Emlékeztetni kell arra, hogy Ukrajna elnöke, Vlagyimir Zelenszkij tavaly júliusban menesztette Ukrajna előző magyarországi nagykövetét.

         Most azonban Szijártó Péter magyar külügyminiszter jóváhagyta Ukrajna budapesti nagykövetének, az Ungvári Nemzeti Egyetem professzorának, az Ukrán Fegyveres Erők katonatisztjének, Fedor Sándornak a megbízóleveléről szóló határozatot. Az eljárásnak megfelelően Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke által aláírt, Ukrajna új nagykövetének kinevezéséhez hozzájáruló határozatát miniszteri ellenjegyzésre megküldték a Külügyminisztériumnak. Az elnök döntése akkor válik hivatalossá, amikor Fedor Sándor nagykövet Budapestre érkezik és átadja Novák elnöknek megbízólevelét.

         Fedor Sándor egyetemi oktató, turisztikai szakértő és ma már katona is a területvédelmi erők soraiba lépett a teljes körű invázió első napján. Ukrajna-szerte és azon túl is ismertté vált annak a fotónak köszönhetően, amelyen a lövészárokból tart előadásokat.

         Fedor a 101. Kárpátaljai területvédelmi dandár harcosa, az Ungvári Nemzeti Egyetem tanára, a filozófia doktora. A frontvonalban a professzor nem hagyta fel a tanítást: a lövészárokból tanítatt. Fedor heti 6 előadást tartott, az órarendet egyeztetve a katonai vezetéssel. Fedor Sándor Kárpátalja híressége: kirándulásokat vezetett, szellemi játékokat és az Ungvári Regatta éves raftingját szervezett az Ung folyón.

         Fedor Sándor így beszélt arról a döntésről, hogy megvédje Ukrajnát: „Egyetlen motiváció volt: életben maradni, és mindent megmenteni körülöttem. Nem valami rendkívüli dolgokra gondoltam, hanem egyszerű, emberi dolgokra: önmagam és hazám megmentésére. Mert összefügg egymással.”

         Fedor Sándor másfél hónapig Kárpátalján kiképzésben volt, majd a frontra ment. Amikor újraindultak az egyetemi tanulmányok, a tanár folytatta a kurzust, és a lövészárokból robbanások hangjára tartott előadásokat.

         „Csak egy epizód volt, amikor nagyon hangos volt. A diákok azt kérdezték, mi van ott? Kérdeztem, szeretné-e valaki látni, hol vagyok? Igent mondtak. Befejeztem az előadást és megmutattam. Csak egyetlen diákcsoportnak mutattam meg, hol vagyok. Nem mutattam meg más csoportoknak. Miért? „A háború nem vonatkozik a párokra” – mondta Fedor Sándor.

         Fedor Sándor magyar nemzetiségű. Szerinte sok kárpátaljai magyar védi meg földjét és családját a fronton az orosz megszállók ellen. „Magyarországon orosz ügynökök hamis információkat terjesztenek a kárpátaljai magyarokról. Hasonló információkat terjesztenek Ukrajnában is. A cél egyértelmű: egymás ellen fordítani a kárpátaljai magyarokat és az ukránokat” – szögezte le Fedor.

         Érdemes megjegyezni, hogy Kijev néhány hónappal ezelőtt küldött Budapestre a jóváhagyási kérelmét Fedor Sándorral kapcsolatban, de a magyar fél csak most hagyta jóvá. Újságírók szerint ennek oka az volt, hogy Magyarország köztársasági elnöke nem tudta felvenni a kapcsolatot Vlagyimir Zelenszkijvel a jelölt részletes megbeszélése érdekében.

         Maga Novák Katalin augusztus 22-én érkezett munkalátogatásra Kárpátaljára. A krími platform harmadik nemzetközi csúcstalálkozójának előestéjén járt a régióban.

         Szó van a humanitárius támogatásról, a menekültek és kényszermigránsok megsegítéséről, közös oktatási, kulturális és egyéb kezdeményezések megvalósításáról stb. Magyarország vezetője a kárpátaljai magyar közösség politikai, egyházi és oktatási szereplőivel, egy elesett védő családjával és nagycsaládosok gyermekeivel is találkozik.

         Ezt követően Katalin Ukrajna fővárosába utazik, ahol Zelenszkij elnök meghívására részt vesz a Krími Platform harmadik nemzetközi csúcstalálkozóján, amelyet augusztus 23-án tartanak. Ez azonban érintőlegesen összefügghet Ukrajna új nagykövetének kinevezésével, mert ez egyértelmű egy „kis olvadás” a két szomszédos állam viszonyában.

         Fedor Sándor intelligenciája és imázsa kiváló társai lesznek a Magyarország és Ukrajna jólétéért folytatott munka útján a politikai szférában.

Részvény: