A nácitlanítás nagyobb dicsőségére Afrikai Hadtestre nevezik át az oroszok a Wagnert

Ez egyfelől szépen összefoglalja, hogy az orosz zsoldoscsapatok elsődleges működési területe Afrika, ugyanakkor az átnevezés igen sajátosra sikeredett, hiszen Afrika-hadtestnek (Afrika Korps) utoljára a Rommel alatt a kontinens küzdő német haderőt hívták a második világháborúban.

Afrikai Hadtest néven toboroz zsoldossereget az orosz védelmi minisztérium – írja a Bloomberg. A lépés legalábbis sajátos annak tükrében, hogy Moszkva épp nagy erőkkel nácitlanít Ukrajnában és közben olyan nevet ad az afrikai zsoldosainak, amit utoljára Rommel tábornok német serege (Afrika Korps) viselt a második világháborúban.

A III. Birodalom haderejére való furcsa utalást leszámítva ugyanakkor az oroszok lépése egyáltalán nem logikátlan, hiszen a Wagner az elmúlt évek alatt kiterjedt hálózatot hozott létre Afrikában, elsősorban a Közép-afrikai Köztársaságban, Szudánban és Líbiában. Önmagában az a tény, hogy Jevgenyij Prigozsin ezen tevékenysége folyamán több nagy értékű gyémánt és aranybányát foglalt le a szervezete számára, már kellőképpen erős érv amellett, hogy az orosz állam ne adja fel a Wagner által elfoglalt afrikai pozíciókat.

A hírek azonban arról is szólnak, hogy a most már szigorúan állami ellenőrzés alatt működő zsoldosok lényegesen nagyobb volumenben képviselnék az orosz érdekeket Afrikában, mint amekkoráról Prigozsin is csak álmodni tudott. Egyes tervek szerint 20 ezer embert küldenének a Száhel-övezet (a Szahara déli szélén található terület) különböző országaiba, ami bőven túlmutat az Afrikában fénykorában is maximum pár ezer emberrel operáló Wagner egykori lehetőségein.

Itt a legnagyobb valószínűség szerint nem csak a korábbi pozíciók megőrzése, hanem a gyengülő nyugati befolyás által hagyott hatalmi vákuumba való orosz betüremkedés kísérlete is zajlik.

Ez a kísérlet pedig láthatóan sikeres.

Nyugat-Afrika jelentős része hagyományosan francia gyarmatterületnek minősült és a Párizzsal ápolt kapcsolatok a területek gyarmati sorból való felszabadulását követően is megmaradtak, emiatt is volt gyakori, hogy amikor ezen országok valamelyikében megrendült a kormány pozíciója, vagy neadjisten felkelés fenyegetett, akkor saját kezdeményezésből, vagy valamilyen nemzetközi akció keretében, de rendszerint francia csapatok érkeztek a rend biztosítására.

Ennek lett vége azzal, hogy az oroszok megjelentek a kontinensen, ugyanis jóformán egymást kezdték követni a puccskísérletek a Száhel-övezet államaiban, aminek a vége anarchia, polgárháború és/vagy Moszkva-barát kormány hatalomra kerülése lett. Ez történt Nigerben, Maliban és Burkina Fasóban is, miközben a francia csapatok és szövetségeseik távoztak a régióból (az minden bizonnyal csak a véletlenek egészen szeszélyes összjátékának köszönhető, hogy pont ennek a folyamatnak a közepén érezte fontosnak a magyar kormány megsegíteni a régió utolsó nyugati befolyás alatt működő államának minősülő, Csádot).

Pont ez volt az a három ország is, melynek képviselői még tavaly szeptemberben, Moszkvában kötöttek kölcsönös védelmi szerződést Vlagyimir Putyinnal. Ezt követően, tavaly ősszel kezdtek szállingózni az első hírek arról, hogy a Wagner helyén egy Afrikai Hadtest nevű állami zsoldosalakulat fog működni.

A hadtestért Junusz-Bek Jevkurov vezérezredes, orosz védelmi miniszter-helyettes felel, aki már december elején Nigerben tárgyalt, az ország miniszterelnöke pedig ezt követően ismét Moszkvába utazott egy újabb védelmi megállapodás aláírására.

Ami érdekes kérdés, hogy találnak-e az oroszok elegendő embert a nagyratörő ambícióikhoz. A tavaly a közösségi médiában megjelent toborzási felhívások alapján pénzzel próbálnak úrrá lenni az emberhiányon, ugyanis havi 280 ezer rubelt (kb. 1,1 millió forintot) kínálnak azoknak, akik jelentkeznek az Afrikai Hadtestbe, ami nem csak az orosz haderőben jellemző fizetésekhez képest magas összeg, hanem annál is több, amit annak idején Prigozsin fizetett a zsoldosainak.

Az új csapattól természetesen elvárják, hogy a Wagner egykori feladatait is elvégezze, azaz továbbra is termelje ki az adott országok területén található nyersanyagokat, amiket értékesít és az ebből származó kemény valutát hazaadva támogassa Moszkva háborús erőfeszítéseit Ukrajna ellenében.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20240130_Wagner_Afrika_zsoldosok_Szahel_Oroszorszag

Részvény: