A magyarok fele szerint elfogadhatatlan, hogy Orbán találkozott Putyinnal

A Publicus Intézet által megkérdezettek 32 százaléka szerint a találkozó inkább a magyar kormányfőnek állhatott érdekében.

A megkérdezettek 91 százaléka hallott arról, hogy Orbán Viktor kormányfő Pekingben találkozott Vlagyimir Putyinnal – derült ki a Publicus Intézet felméréséből, amit a Népszava közölt. Ennél még érdekesebb, hogy a találkozót az orosz elnökkel 52 százalék nem – vagy „inkább nem” – tartotta elfogadhatónak, míg a másik táborba, akik szerint elfogadható, 35 százalék tartozik.

Azt, hogy ki miként vélekedik erről, döntően a politikai preferenciák határozzák meg. 13 százalék nem válaszolt.

A megkérdezettek 32 százaléka szerint a találkozó inkább Orbán Viktornak állhatott érdekében, mert a gáz- és olajszállítások miatt fontos a jó kapcsolat Oroszországgal. Hajszálnyival többen (33 százalék) gondolták azt, hogy mindkét félnek érdekében állt, és csak 19 százalék vélekedett úgy, hogy inkább Vlagyimir Putyinnak.

A pekingi tárgyalásokon Orbán Viktor nem háborúnak, hanem katonai műveletnek nevezte Ukrajna lerohanását. Ez a megkérdezettek 36 százaléka szerint szándékos, 23 százalék szerint „csak diplomatikus” volt. Azzal a megközelítéssel, hogy Orbán „tisztában volt kijelentése súlyával, de nem tehetett mást”, 15 százalék értett egyet.

Arról is megkérdezték a felmérésben résztvevőket, mit gondolnak arról, hogy a Fidesz lassan másfél éve halogatja Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációját. Erről 17 százalék gondolta azt, hogy a lépéssel a magyar kormány ezzel Putyin kedvében szeretne járni. Azt a verziót, hogy Erdogan török elnök teljesíti a Fidesz, mindössze 3 százalék tartja valószínűnek. A legtöbben (35 százalék) arra hajlanak, hogy Orbán mindkét vezetőnek meg akar felelni.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20231107_A_magyarok_fele_szerint_elfogadhatatlan_hogy_Orban_talalkozott_Putyinnal

Részvény: