A magyar pékeket ötször annyiszor ellenőrzik, mint az albánokat

A Magyar Pékszövetség elnöke szerint az albán pékárukat az teszi vonzóvá, hogy melegen árulják őket.

Volt hatása a pékszövetség panaszának a Magyarországon működő albán pékségek ellen – mondta Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke az ATV Start című műsorában.

Az elnök elmondta: a pékszövetség közgazdászok segítségével részletes elemzést készített 43 albán pékséget üzemeltető cég tevékenységéről, és sok esetben beigazolódtak a magyar pékek ezzel kapcsolatos panaszai, ugyanis nagyon sok érintett cég ellen van felszámolási eljárás. Emellett sok olyan példa is akad, hogy a tulajdonosok hátrahagyják a cégüket az adósságaival együtt, majd két-három nappal később új vállalkozással folytatják a működésüket.

Mint mondta, a magyar pékeknek természetesen nem azzal van bajuk, hogy valaki albán, de azzal igen, hogy míg egy magyar vállalkozót ötször ellenőriznek, addig egy albánt egyszer. Azt szeretnék elérni, hogy ugyanazokkal a feltételekkel működhessen minden Magyarországon üzemelő pékség.

Arra a kérdésre, hogy a fogyasztóknak miért van az a benyomásuk, hogy az albán pékek áruja frissebb és olcsóbb, Septe József azt válaszolta: nincs érdemi árkülönbség az albán és magyar pékek árui között, de az albán pékárukat melegen árulják, ez teszi vonzóvá őket. Ha viszont a vásárlók egyszer átmennének az albán kenyérbolt és az üzem közötti ajtón, akkor biztosan másképp viszonyulnának ezekhez a termékekhez – tette hozzá.

Forrás:https://hvg.hu/kkv/20231204_pekszovetseg_pekek_alban_pekseg

Részvény: