A magyar nagykövet sem nyugtatta meg Ausztriát

Nagy Andor szerint nem bekérették, csak konzultációra hívták.

A bécsi magyar nagykövet szerint Magyarország szuverén joga, hogy kiutasítsa a börtöneiben fogva tartott külföldi embercsempészeket, ez nem irányul egyetlen szomszédos ország ellen sem. Nagy Andor az InfoRádiónak azt mondta, nem bekérették az osztrák külügyminisztériumba, hanem meghívták, konzultációra kérték.

A diplomata szerint a magyar intézkedésre, a 700 embercsempész elengedésére

az osztrákok felkapták a fejüket.

Nehezményezték, hogy nem volt előzetes egyeztetés, a döntésre nem voltak felkészülve, nem tudták, hogy a 700 emberből hányan akarnak Ausztriába menni. Nagy Andor válaszul jelezte, Magyarországnak eszébe sem jutott, hogy a döntést bárki sérelmezné, hiszen nem árt vele senkinek.

A nagykövet megismételte azt az érvet, hogy a magyar börtönökben fogvatartottak 12-13 százaléka embercsempész, ellátásuk sokba kerül az adófizetőknek,

73 különböző nemzethez tartoznak, hogy kommunikálni lehessen velük, tolmácsra van szükség, bonyolult étkezési szokásaikhoz pedig bonyolult igazodni”

A Belügyminisztérium döntése szerint azokat engedik el, akiknek a büntetéséből kevés volt hátra, feltétel, hogy hogy 72 órán belül hagyják el Magyarországot azon a határon át, ahonnan érkeztek vagy ahonnan származnak.

Többnyire Szerbiáról, Romániáról és Ukrajnáról van szó

– tette hozzá a nagykövet, aki

maga sem gondolja, hogy érvelésével megnyugtatta volna az osztrák külügyet.
Nagy Andor szerint az osztrák kormány migrációs politikájában meghatározó, hogy hamarosan választások lesznek.

Az osztrák külügy a 24.hu megkeresésére korábban azt közölte, a találkozón azt hangsúlyozták, hogy a magyar kormányrendelet merőben ellentmond mindannak, amit Magyarország az embercsempészet elleni harcban korábban keményvonalasan képviselt. Az osztrák fél szerint a magyar lépésnek közvetlen következményei vannak a szomszédos ország biztonságára. Ausztria egyelőre a határellenőrzés szigorításával reagált arra, hogy az Orbán-kormány elkezdte elengedni a bebörtönzött embercsempészeket.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/05/24/nagykovet-ausztria-embercsempeszet-berendeles/

Részvény: