A magyar élelmiszer-infláció kenterbe veri a brit történelmi rekordot

18,2 százalék volt februárban az élelmiszerek inflációja az Egyesült Királyságban. Magyarországon 47 százalékos, ami nem csak a britnél sokkal magasabb, de a többi uniós országénál is.

Az Egyesült Királyságban 10,4 százalékra gyorsult az infláció februárban – írja a CNN. Az infláció gyorsulását elsősorban a vendéglátóhelyeken az alkoholos italok drágulása hajtotta, miután a januári akciók februárra kifutottak – kommentálta az adatot Grant Fitzner, a brit statisztikai hivatal vezető közgazdásza.

A teljes inflációs mutatón belül az élelmiszerek inflációja rekordmagasra nőtt, 18,2 százalék volt februárban.

A statisztikai hivatal szerint ennek oka részben az, hogy néhány zöldség- és salátaféléből hiány alakult ki, amire reagálva a nagy üzletek korlátozták a polcokra kerülő mennyiségeket.

Elemzői vélemények szerint a váratlanul magas inflációs adat még inkább azt valószínűsíti, hogy a brit jegybank folytatja a kamatemelési ciklusát következő, március 23-i, csütörtöki döntésén. Az irányadó kamatot a jelenlegi 4 százalékról 4,25 százalékra emeli.

Összehasonlításképpen Magyarországon februárban az infláció uniós módszertan szerint 25,8 százalékos volt, messze a legmagasabb az egész Európai Unióban. Az élelmiszer-infláció szintén Magyarországon messze a legmagasabb, 47 százalékos. Az uniós átlag 19,5 százalék.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20230322_A_magyar_elelmiszerinflacio_kenterbe_veri_a_brit_tortenelmi_rekordot

Részvény: