A levegőben, önmagát hibernálva várakozik a „támadj!” parancsra Oroszország új drónja

Joker néven egy új drónt mutatott be Oroszország, amely a TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint hosszabb időn keresztül képes „alvó”/„hibernált” állapotban maradni, mielőtt támadásba lendülne.

Mint az Interesting Engineering az orosz TASZSZ nyomán írja, a Joker nevű drónt kimondottan úgy fejlesztették, hogy el tudjon rejtőzni az elektronikus ellenintézkedések elől, és akár órákkal, napokkal, de akár hetekkel a támadás előtt is fel lehet készíteni a csapásra – mielőtt az operátora elindítaná a célpont felé.

A drón képes elfoglalni a támadási pozícióját akár hetekkel a támadás előtt is, hibernáltan, azaz egyfajta alvó állapotban – az orosz tisztviselők szerint a levegőben várakozó eszköz semmilyen formában nem észlelhető, így nem tudja észrevenni azt az ellenség.

A várakozás történhet nagy magasságokban, tetőknél, magas épületeknél – így, ha megindítják a támadást, a drón már eleve közel lehet a kívánt célponthoz, és csak irányba kell álljon. Így időt lehet megspórolni, a drónnak ugyanis már nem kell megtennie nagy távolságokat, és a felkészítési idővel sem kell számolni.

Az alvó drón felébresztése és a támadás között mindössze néhány másodperc telik el, így a védelmi rendszereket a megtámadott félnek már nincs ideje elindítani.

A drónokat minden bizonnyal Ukrajnában is beveti majd az orosz agresszor, mely 2022. február 24-én indított háborút – vagy ahogyan az oroszok nevezik: különleges katonai hadműveletet – a szomszédos ország ellen. Az elmúlt időszakban sorozatosak a dróntámadások a különböző Ukrajnai célpontok, például Kijev ellen.

Forrás:https://hvg.hu/tudomany/20230728_oroszorszag_uj_fejlesztesu_alvo_hibernalo_dron_joker_rejtozkodes_gyorsabb_tamadas

Részvény: