A krími partok védelmére korlátozódott a fekete-tengeri orosz flotta tevékenysége

A brit védelmi minisztérium szakértői szerint az orosz flotta visszaszorulása nagyban alááshatja Moszkva egész inváziós stratégiáját.

A krími partok védelmére korlátozódott a fekete-tengeri orosz flotta tevékenysége – derül ki a brit védelmi minisztérium keddi tájékoztatójából. Ez azért is figyelemreméltó, mert szöges ellentétben áll a világ tengerein az év ezen szakaszában hagyományosan megélénkülő orosz jelenléttel.

A fekete-tengeri flotta továbbra is igyekszik nagy hatótávolságú robotrepülőgépekkel támogatni az orosz csapatok szárazföldi invázióját, ám a tenger fölötti ellenőrzés kicsúszni látszik a kezei közül. Ezt igazolja mind a zászlóshajójának, a Moszkvának az elvesztése csak úgy, mint a Kígyó-szigetről való kiszorulása és az utóbbi időben veszteséglistára került harci repülőgépeinek jelentős száma is.

A flotta jelenlegi alacsony hatékonysága a brit védelmi tárca szerint alááshatja Moszkva teljes inváziós stratégiáját, hiszen a védelembe szorult hadihajók nehezen fenyegethetik partraszálló hadművelettel Odesszát, ahonnan ennek következtében az ukránok csapatokat és erőforrásokat vonhatnak el, hogy olyan frontokon vessék be őket, ahol jelenleg nagyobb szükség van rájuk, beszéljünk akár a Donbaszról, vagy a Dél-Ukrajnában zajló hadműveletekről.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20220816_haboru_brit_vedelmi_miniszterium_flotta_Feketetenger

Részvény: