A Kreml tényekkel való manipulációja és még több kísérlet Ukrajna „bűnösségének” kimutatására

         Az Oroszország számára nincs kedveltebb taktika a háborúkban, mint az ellenkező oldalt vádolni a Kreml által elkövetett bűnökkel. Ez jól látható volt a Csecsenfölddel vívott háborúban, amikor az orosz hatóságok nem ismerték fel saját részvételüket a „szeparatisták” háborús bűneiben, akik valójában az orosz fegyveres erők speciálisan kiképzett harcosai voltak.

         Ugyanezt a taktikát alkalmazzák a XXI századi Európa történetének legnagyobb fegyveres konfliktusában – az orosz-ukrán háborúban. Az Oroszország vezérkara számára a fegyveres erők minden olyan cselekménye, amely a csatatéren a felsőbbrendűség megjelenéséhez vezet, „piros vászonnak” számít, és az orosz parancsnokság hazugságok hálóját kezdi szőni szerte a világon.

         Ilyen helyzet az USA segélye Ukrajnának. A legújabb fegyverek tételeinek szállítása jelentős hatással volt a katonai műveletek összképére. Ezeknek a fegyverszállításoknak azonban nem az az ötlete, hogy azokat az Oroszország területén használják fel (feltéve, hogy a Krím Ukrajna). De csak Oroszország gondolta így. A Lenta.ru nagy hírportál szerint korábban a Wall Street Journalnak adott interjújában Dmitro Kuleba, Ukrajna Külügyminisztériumának vezetője azt mondta, Kijev ígéretet tett az Egyesült Államoknak, hogy nem indít csapásokat az Oroszország területén. A lényeg azonban az, hogy az egyetlen létező korlátozás mindig is csak egy dolog volt: „Nem mondhatjuk meg nekik, mit tegyenek. Rajtuk múlik, hogyan fogják használni a fegyvereiket. De amikor az általunk szállított fegyvereket használják, az egyetlen dologhoz ragaszkodunk, hogy az ukrán hadsereg tartsa be a nemzetközi háborús törvényeket és a Genfi egyezményeket” – mondta a Pentagon képviselője.

         A közelmúltban azonosítatlan drónok sorozatos támadást hajtottak végre az Oroszország területén található katonai felszerelésekkel repülőterek ellen. December 5-én az Engelsz repülőteret (Szaratov régió) drónok „látogatták meg”, amelyek több stratégiai vadászgépet és bombázót súlyosan megrongáltak. Ez a sikeres tömeges bombázást megakadályozó hadművelet a háború új fordulójának alapja lett, mivel az Egyesült Államok hallgatólagosan beleegyezett Kijev nagy hatótávolságú csapásaiba az orosz területen lévő célpontok ellen, miután számos orosz rakétatámadást indított Ukrajna kritikus infrastruktúrája ellen.

         Erről az amerikai védelmi minisztérium forrásaira hivatkozva ír a The Times című brit kiadvány, amely megjegyzi, hogy amióta Oroszország októberben rendszeres támadásokat indított Ukrajna polgári infrastruktúrája ellen, a Pentagon felülvizsgálta az ukrajnai háborús fenyegetés értékelését. Az amerikai védelmi minisztérium most azt fontolgatja, hogy Kijevnek fegyverszállítása katonai konfrontációhoz vezethet-e Oroszország és a NATO között. A megállapodás jelentős fejlemény az Ukrajna és Oroszország közötti kilenc hónapja tartó háborúban, és Washington most valószínűleg nagyobb hatótávolságú fegyverekkel látja el Kijevet.

         A brit kiadvány szerint azonban Washington nem akarja reklámozni, hogy Kijev „zöld utat” kapott az orosz területet érő csapásokra. Az Egyesült Államok álláspontját ezzel kapcsolatban a minap Anthony Blinken külügyminiszter határozta meg, aki azt mondta: „Nem bátorítjuk és nem engedjük meg az ukránokat, hogy Oroszországon belül csapjanak le.” A The Times által idézett amerikai védelmi minisztérium egyik forrása szerint azonban Washington nem tiltotta meg Kijevnek az Oroszország vagy a Krím elleni csapásokat.

         A Kreml egészen másképp értelmezi az ilyen, a világ számára fontos kijelentéseket – most itt az alkalom, hogy Oroszországon belül terrorba kezdjenek, hogy Ukrajnát hibáztassák ezért. Az Oroszország Ukrajnával határos régióiban mindennapossá válnak az erőművek felrobbantása és a városi tüzek. Az ukrán fegyveres erőktől azonban nem fognak bántani, mert ukránok tisztán és pontosan lőnek katonai objektumokra.

         Noha Ukrajna nem vállalta a felelősséget a rjazani, kurszki és engelszi légitámaszpontok elleni támadásokért, arra utalt, hogy ez az ukrán infrastruktúrát ért rakétacsapásokért megtorlása. Ahogy a The Times rámutat, Ukrajna végrehajthatta volna ezeket a csapásokat a szovjet Sztrizs UAV-kkal, amelyeket az 1970-es években fejlesztettek ki, és hosszabb hatótávolságú csapásokra programoztak át. A Pentagon Kijevhez hasonlóan nem volt hajlandó nyilvános nyilatkozatokat tenni ezekkel a támadásokkal kapcsolatban. És mégis, még ha Ukrajna nem is ismeri el ezt a hadműveletet, az Oroszország már az orosz terület elleni támadásként ismeri el, ami az Oroszország részvételével végrehajtott terrorcselekmények tucatjainak lesz az oka, amit a Kreml képmutató módon fog végrehajtani és hívni „ukránnak”.

Részvény: