A kormány szerint a magyar gazdaságtörténet egyik legfontosabb beruházása a kínai BYD autógyár

A kínai BYD autógyár vezetősége szombaton tárgyalt Orbán Viktorral.

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Karmelita kolostorban fogadta a kínai BYD autógyár vezetőségét, és áttekintették az óriásvállalat magyarországi beruházásainak helyzetét – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár. A magyar gazdaságtörténet egyik legfontosabb beruházása érkezik Magyarországra, a világ legnagyobb elektromosautó-gyártó vállalata, a kínai BYD ugyanis Szegeden építi fel az első európai autógyárát – emlékeztetett Havasi. Szerinte a több milliárd euró értékű, technológiaváltást is hozó beruházásnak köszönhetően munkahelyek ezrei jönnek létre, és a helyi beszállítók is profitálnak a BYD jelenlétéből.

Orbán Viktor a tárgyaláson elmondta: a kormány szándéka, hogy ne csupán egy gazdaságpolitikai fejlesztés valósuljon meg Szegeden, hanem az ott élő emberek is érezhessék annak pozitív hatásait a mindennapjaikban. Ennek érdekében több milliárd forint értékben indul infrastruktúra-fejlesztés, ami érinti az úthálózatot, a közműhálózatot valamint a közösségi szolgáltatásokat is. A felek kiemelték: Magyarország Kína számára évek óta az első számú kelet-közép-európai beruházási célország. Hazánk az elmúlt évtizedben kiszámítható, stabil és kölcsönös tiszteletre épülő kapcsolatrendszert hozott létre Kínával, és évről évre jelentős rekordok dőlnek meg a gazdasági, kereskedelmi együttműködésben.

Kollégánk a Külgazdasági- és Külügyminisztérium Épülete előtt fényképezte le az épületet épp elhagyó Vang Csuan-fut, a Szegeden autógyárat építő BYD elnök-vezérigazgatóját. A becslések szerint 13,8 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező kínai üzletember azért érkezett Magyarországra, hogy a Puskás Arénában személyesen adja át az első itthon értékesített BYD elektromos autókat a hazai vásárlóknak.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20240224_Orban_A_magyar_gazdasagtortenet_egyik_legfontosabb_beruhazasa_a_kinai_BYD_autogyar

Részvény: