A kormány gyorsítaná az átkelést a magyar-szerb határon, de nem kapkodják el a dolgot

A határidők jórészt 2025-2027-re vonatkoznak.

„A Kormány számára a határátlépéssel járó várakozási idő csökkentése a gazdaság fejlesztése miatt prioritás. E célból – áttekintve az egyes határszakaszokat érintően a határátlépéssel járó várakozási időtartamok csökkentésének lehetőségeit – a Kormány úgy dönt, hogy a határátkelőhely-fejlesztést a magyar–szerb határszakaszon kell megvalósítani” – olvasható a hétfő este megjelent határozatban.

Lázár János építési és közlekedési miniszter feladata, hogy más tárcákkal együtt végezze el „a Röszke 3. gyorsforgalmi úti határátkelőhely megvalósításához szükséges megvalósíthatóságitanulmány-szintű előkészítési feladatokat”, valamint a Tompa térségében új gyorsforgalmi úti határátkelőhely létesítéséhez szükséges tanulmányterv és környezetvédelmi engedély birtokában készítsen előterjesztést a további előkészítési feladatok ellátására, az ehhez szükséges források bemutatásával. A határidő 2025 vége. Arra pedig 2027. július 31-ig adtak neki haladékot, hogy a szerb határszakaszon a határátlépéssel járó várakozási idő csökkentése érdekében szükséges parkolóhelyek kialakításáról gondoskodjon.

Ennél gyorsabban, 2024. szeptember 30-ig kell Pintér Sándor belügyminiszternek és a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal miniszternek felmérnie a szerb határszakasz határátkelőhelyein működő kamerarendszer teljes modernizálásához szükséges „fejlesztési igényt” a „forrásigénnyel” (magyarán azzal, hogy ez mibe kerülne) együtt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakmai szempontjai, valamint az útdíjellenőrzési szempontrendszer figyelembevétele mellett.

Varga Mihály pénzügyminiszternek már idén június végéig kell megvizsgálnia, milyen pénzügyőri többletlétszám, valamint technikaieszköz-fejlesztés szükséges és mennyiért, ideértve „a vámhatósági feladatok végrehajtását támogató, rendészeti szempontú, folyamatba épített, a jogellenes cselekmények felderítését célzó ellenőrzésre kiválasztást elősegítő szempontrendszert is magába foglaló informatikai rendszer kialakítását”.

Egyetlen pontnál szerepel, hogy haladéktalanul el kell végezni: a belügyminiszternek el kell kezdenie az egyeztetést a szerb hatóságokkal a Hercegszántó – Bački Breg közúti határátkelőhelyen a veszélyes árut szállító járművek fogadásához szükséges, valamint a közös határforgalom-ellenőrzés ideiglenes bevezetését valamennyi határátkelőhelyen lehetővé tévő megállapodás módosításáról vagy megkötéséről.

Szintén a hétfő esti Magyar Közlönyben jelent meg azt a rendelet, amely – 2016 óta immár hagyományosan – újabb fél évre meghosszabbítja a „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet”.

Legutóbb egy éve indokolták ezt azzal, hogy „Magyarországnak továbbra is magának kell gondoskodnia az ország védelméről, ezt szolgálja a 2016 márciusa óta fenntartott tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet, amely gyorsabb és határozottabb döntéshozatalt tesz lehetővé a kormány számára”.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20240305_a-kormany-gyorsitana-az-atkelest-a-magyar-szerb-hataron-de-nem-kapkodjak-el-a-dolgot

Részvény: