A kínai elnök az orosz invázió óta először beszélt közvetlenül Zelenszkijjel

Hszi Csin-ping kínai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök először beszélt egymással az ukrajnai orosz invázió tavalyi kezdete óta. A megbeszélés érdekében Kijev hónapok óta nyomást gyakorolt Pekingre.

Hszi Csin-ping kínai elnök az invázió óta többször is találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, ám az ukrán államfővel, Volodimir Zelenszkijjel viszont nem, még annak kifejezettt kérésére sem. Szerdán viszont telefonon beszéltek egymással. A mostani megbeszélésen Hszi azt ígérte Zelenszkijnek, hogy

Kína különleges képviselőket küld Ukrajnába, és tárgyalásokat folytat a békére törekvő valamennyi féllel.

Hszi továbbra is tartózkodik attól, hogy elítélje Oroszország ukrajnai invázióját. Ugyanakkor a múlt hónapban állami látogatást tett Oroszországban. Február óta egy 12 pontból álló ukrajnai béketervet támogat, amelyet a Nyugat szkeptikusan fogadott, Kijev azonban, ha óvatosan is, de támogat.

Kína a béketárgyalások előmozdítására fog összpontosítani, és erőfeszítéseket tesz a mielőbbi tűzszünet érdekében – mondta Hszi Zelenszkijnek a kínai állami média beszámolói szerint. Megjegyezte még:

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaként és felelős nagy országként nem fogunk tétlenül ülni, nem fogunk olajat önteni a tűzre, még kevésbé fogunk hasznot húzni belőle.”

A 14 hónapja tartó háború fordulóponthoz érkezhet, ugyanis Ukrajna a következő hetekben ellentámadásra készül, miután az orosz téli offenzíva az eddigi legvéresebb harcok ellenére is csak csekély előrelépést ért el.

Bár közvetlenül nem avatkozott be a válságba, egyesek szerint a konfliktus és a geopolitikai következmények Kína érdekét szolgálják.

Kína az Európában már nem értékesíthető orosz olaj egyik fő vásárlójává vált, és a Moszkva elleni nyugati szankciók határozott bírálója, de eddig tartózkodott attól, hogy nyíltan támogassa vagy elítélje az inváziót.

Az Egyesült Államok az elmúlt hónapokban többször is kijelentette, hogy aggódik amiatt, hogy Kína fegyverek és lőszer szállítását tervezi Oroszország számára, bár Peking tagadja, hogy ilyen tervei lennének.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230426_A_Hszi_kinai_elnok_az_orosz_invazio_ota_eloszor_beszelt_kozvetlenul_Zelenszkijjel

Részvény: