A jogállamiság megsértése miatt Brüsszelhez fordult a lengyel ügyészség

Adam Bodnar igazságügyi miniszter pénteken kísérletet tett Dariusz Barski, a főügyész első helyettesének leváltására.

Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság (EB) elnökéhez, valamint az Európai Parlament képviselőihez fordulnak a lengyel ügyészség (Prokuratura Krajowa) vezetői a kormányváltás óta történt lengyelországi jogsértések miatt – olvasható a varsói intézmény honlapján közzétett közleményben.

A dokumentumban hangsúlyozza, hogy az EB korábban többször is foglalkozott a lengyelországi jogállamiság helyzetével, most viszont, amikor „kirívó módon sérül” a jogállamiság Lengyelországban, hallgat. A levelet főügyészhelyettesek írták meg.

A levelet az követően írták, hogy Adam Bodnar igazságügyi miniszter pénteken kísérletet tett Dariusz Barski, a főügyész első helyettesének leváltására, arra hivatkozva, hogy Zbigniew Ziobro, az előző kormány igazságügyi minisztere 2022-ban szabálytalanul nevezte ki őt a tisztségre. Az ügyészség azonban még pénteken érvénytelennek minősítette Bodnar intézkedését.

A közlemény szerint Bodnar lépése az Európai Unió érdekeit sértheti, mivel a testület az EU-t érintő bűncselekmények vizsgálatával is foglalkozik. Az ügyészség képviselői ezért azt kérik az uniós szervektől, hogy „tegyék meg a szükséges lépéseket a törvényi előírások lengyelországi megsértésének megakadályozása érdekében”.

A Barski leváltására tett kísérlet törvénysértő, mert az államfő jóváhagyása nélkül történt. A lépés destabilizálja az ügyészségi munkát, jelentősen csökkentheti az EU területén tartózkodó lengyel állampolgárok, valamint a Lengyelországba érkező uniós állampolgárok jogi védelmét, valamint a lengyelországi belbiztonság szintjét.

A dokumentum szerint az ügyészséggel szembeni „merénylet” sérti a demokratikus jogállam alapjait és az ügyészek függetlenségét is, és a feszült nemzetközi helyzet időszakában megbénítja az intézmény működését.

A Barskit érintő lépést péntek este Robert Hernard, a főügyész egyik helyettese bírálta a Bodnarral személyesen folytatott beszélgetésben, amelyről mobiltelefonnal videófelvételt rögzített. A videó később a közösségi médiában megjelent. Bodnar emiatt hétfőn fegyelmi eljárást indított a 2010 óta a posztot betöltő Hernarddal szemben.

Barskival és Hernarddal hétfő reggel Andrzej Duda államfő egyeztetett. Ezt követően az államfői hivatal közölte, az elnök szerint az érvényes előírások alapján továbbra is Barski az ügyészség vezetője.

Az utóbbi napokban nem ez volt az egyetlen belviszály, ugyanis múlt csütörtökön a köztársasági elnök palotájában tartóztatták le a börtönbüntetésre ítélt volt belügyminisztert és helyettesét. Ennek kapcsán Donald Tuskot, az egy hónapja hivatalba lépett lengyel kormányfőt is kérdezték első nagy tévéinterjújában. A részletekről itt írtunk bővebben.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20240115_A_jogallamisag_megsertese_miatt_Brusszelhez_fordult_a_lengyel_ugyeszseg

Részvény: