A húszik rakétacsapást mértek egy kereskedelmi hajóra a Vörös-tengeren

Az USA pedig megsemmisített tíz húszi drónt és egy drónindító állomást is.

A jemeni húszi lázadók azt állítják, hogy egy amerikai üzemeltetésű kereskedelmi hajó ellen hajtottak végre rakétatámadást a Vörrös-tengeren.

Közben az USA újabb légicsapásokat indított Jemenben, célba véve 10 drónt, amelyek veszélyt jelentett a térségben lévő kereskedelmi hajókra és amerikai hadihajókra. Az az amerikai hadsereg központi parancsnokságának közleménye szerint a húszik egyik szárazföldi drónindító állomásával együtt mind a tíz drónt megsemmisítették.

Azt is bejelentették, hogy az iráni gyártmányú drónok lelövése mellett a térségben állomásozó USS Carney romboló megsemmisített egy, a húszik által fellőtt, hajók ellen bevethető rakétát is, illetve az Ádeni-öböl térségében támadást intéztek egy húszi bázis ellen is, mely „fenyegetést jelentett a térségen áthaladó amerikai kereskedelmi és hadihajókra nézve”.

BBC szerint hajózásbiztonsági cég korábban azt közölte, hogy egy, a jemeni Áden kikötőjétől délre közlekedő hajó robbanást jelentett a fedélzetén, de nem nevezte meg a hajót.

A húszi lázadók által megnevezett konténerszállító hajó a KOI, amelyről a Reuters azt írja, hogy valójában libériai zászló alatt közlekedik és a brit székhelyű Oceonix Services üzemelteti. Ugyanennek a cégnek a flottájához tartozik a Marlin Luanda olajszállító tartályhajó is, amelyet szombaton rakéta rongált meg.

A húszik kezén lévő al-Maszíra televízió azt jelentette, hogy az amerikai-brit erők támadást intéztek Hodeida kikötőváros ellen.

A húszik minden izraeli, amerikai és brit hajót legitim célpontnak tekintenek, amióta Izrael a tavaly októberi terrortámadásokat követően háborút indított a Hamász ellen a Gázai övezetben.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia rakétaállásokat vett célba a húszik ellen, ami a két ország szerint a kereskedelem védelmét szolgálja.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20240201_A_huszik_raketacsapast_mertek_egy_kereskedelmi_hajora_a_Vorostengeren

Részvény: