A humanitárius katasztrófa Európában, mint orosz fegyver és módja annak, hogy elterelje a Nyugat figyelmét Ukrajnáról

         Oroszország és Fehéroroszország újabb kampányt szervezett a lengyel határon keresztül az Európai Unióba érkező migránsok beözönlésére a térség destabilizálása céljából. Ezt Maciej Wasik lengyel belügyminiszter-helyettes nyilatkozta az AFP újságíróinak adott interjújában.

         Megjegyezte: bár a helyzet „nem olyan kaotikus, mint két évvel ezelőtt”, mégis aggasztó. „Egy orosz és fehérorosz különleges szolgálatok által szervezett akcióról beszélünk, amely egyre intenzívebb” – mondta Wasik.

         A lengyel határőrség vezetője, Tomasz Praha a fehérorosz szolgálatokat „bűnözői csoportnak nevezte, amely az illegális migrációt kezeli”, és „hatalmas haszonra tesz szert belőle”.

         Elmondása szerint idén 19 ezer migráns próbált bejutni Lengyelországba Fehéroroszországból, míg 2022 egészében 16 ezren. Csak a múlt hónapban több mint 4000 migráns akarta átlépni a határt.

         Erre válaszul a lengyel határszolgálat felkérte a védelmi minisztériumot, hogy küldjenek további 1000 katonát a fehérorosz határra.

         A Lett Állami Határőrség közölte, hogy a fehérorosz határőrök segítettek több illegális migránsnak átjutni a határkerítésen és bejutni a balti állam területére. Megjegyzik, hogy a kaplavai határőrség határőrei a határ műszaki eszközökkel történő megfigyelése közben négy személyre figyeltek fel, akik a kerítésen átmászva illegálisan léptek be Lettországba. „A fehérorosz hatóságok képviselői úgy segítették az illegálisokat a kerítés leküzdésében, hogy elvágták a huzalt a kerítés szerkezetében, majd később a kerítésben keletkezett lyukat is bezárták, hogy a Lettországba illegálisan behatoló férfiak ne tudjanak visszatérni Fehéroroszországba.” – mondja a jelentés.

         A lett határőrök őrizetbe vették az illegális bevándorlókat, és a törvényes kereteknek megfelelően visszaküldték őket Fehéroroszországba.

         Az oroszok azonban felmelegítik Európa „határait” a délen is. Már márciusban lehetett tudni, hogy a Földközi-tengeren keresztül Afrikából Olaszországba érkezők számának hatalmas növekedése a Wagner orosz katonai magáncsoport befolyásával függ össze – mondta Guido Crozetto olasz védelmi miniszter. Ezt „hibrid háborúnak” nevezte, amelyet orosz zsoldosok folytatnak.

         Crosetto azzal vádolta Oroszországot, hogy ártani akar egyes országoknak, elsősorban Olaszországnak, és megpróbálja befolyásolni geostratégiai döntéseiket. „Szerintem most már nyugodtan kijelenthető, hogy az afrikai partokról érkező migrációs folyamat többszörös növekedése nem utolsósorban a Wagner-csoport által megvalósított egyértelmű hibrid háborús stratégia része is, kihasználva egyes afrikai országokban jelentős súlyát.” – mondta Crosetto közleményében.

         Putyin expanzionizmusa lényegében a Szovjetunió-szerű gyarmatosítás olcsó változata, amely főként zsarolással és fenyegetéssel, valamint vesztegetés formájában történő kicsinyes finanszírozással jár. A Kreml elmaradottsága és elszigeteltsége miatt nem tud konstruktív lépést kezdeményezni, így Moszkva fő exportterméke a válságok, pontosabban a káosz. Ez volt a helyzet Szíriában 2015-ben, amikor az Orosz Föderáció rájátszott az Aszad-kormány, az Egyesült Államok és az ISIS terroristái közötti ellentmondásokra. Az oroszok szították a legnagyobb menekültválságot Észak-Afrikában és a Közel-Keleten.

         Az afrikai konfliktusok általában vírus jellegűek: a szélsőségesek, például a Wagner PMC-n keresztül provokálják őket, és azok hatással vannak Európára. A szudáni, nigeri és a Kongói Demokratikus Köztársaságban zajló események csak a kezdetet jelentik. Moszkva nyilvánvalóan az afrikai válságok zuhatagára fog fogadni. Így fűtött a 2014-2016-os válság, amelynek következtében Észak-Afrikából és a Közel-Keletről több millió migráns jutott el Európába.

         Moszkva újabb kísérlete az Ukrajnából érkező gabonaexport blokkolására Afrika egyes régióiban a katonai helyzet éhínséggel való „felfűtésére” irányul: vagy a világ zsarolásnak engedi magát, vagy humanitárius katasztrófa vár számos afrikai országra. A heves konfliktusoknak meg kell erősíteniük a Kreml érveit. Az eredmény egész régiók destabilizálása és új menekültválságok Európa határain.

         Az oroszok afrikai kizsákmányolása nagy kockázatokat rejt magában Ukrajna számára. Hiszen a lépcsőzetes afrikai konfliktusok eloltása a világ legnagyobb államainak diplomáciai erőfeszítéseit és pénzügyeit követeli, a háborúban lévő Ukrajna megsegítésének szükségessége azonban részben eltolódhat. A Kreml arra számít, hogy a „fáradt európai üzletemberek” és a megrettent afrikai kormányok úgy döntenek, hogy az ukrán kérdést könnyebb áthelyezni a napirendi pontok közül, és sürgősebb tüzeket oltani.

         Európának józanul kell látnia a problémák gyökerét, és a NATO-val együtt határozott lépéseket kell tennie Afrikában, hogy eloltsa a „polgárháborúk” lángját, amelyet a Kreml fizetett a konfliktus mindkét oldalán.

Részvény: