A Heineken kivonul Oroszországból, 1 eurót kaptak a leányvállalatért

A cég azóta próbál kivonulni az országból, hogy az lerohanta Ukrajnát. Most jelentős veszteséggel tudta csak megtenni.

Véglegessé vált, hogy elhagyja a holland sörgyártó Heineken Oroszországot, miután pénteken bejelentették, érdekeltségeit szimbolikus összegért, egy euróért eladták az orosz Arnest csoportnak – írja a Reuters. A cég szerint ezzel mintegy 300 millió eurós veszteséget szenvedtek, de még így is ezt tartották a legjobb megoldásnak.

Miután Ukrajna lerohanása után számos nyugati vállalat – így a Heineken is – bejelentette, kivonulnak Oroszországból, Moszkva a tőke befagyasztásával próbált védekezni az intézkedések ellen. Később arra kényszerítették a cégeket, hogy a tervezettnél alacsonyabb áron tudják csak eladni érdekeltségeiket, júliusban pedig rendelettel államosították a francia Danone és Carlsberg’s sörgyártó leányvállalatait. Ezek miatt a Heineken ügyvezető igazgatója, Dolf van den Brink szerint a legjobb, amit tehettek az volt, hogy minél hamarabb felszámolják a működésüket Oroszországban és próbálnak minél nagyobb mértékben ők dönteni saját sorsukról.

Elmondta azt is, örülnek, hogy megfelelő vevőt találtak és végre ki tudnak vonulni, az Arnest csoport pedig – visszavásárlási lehetőség nélkül – átveszi az országban működő hét sörfőzdéjüket és 1800 alkalmazottjukat, akiknek három év munkaviszonyt garantálnak.

Forrás:https://hvg.hu/kkv/20230825_Egy_euroert_adta_el_oroszorszagi_leanyvallalatat_a_Heineken

Részvény: