A hadikiadások miatt gyarapodik az orosz gazdaság

Javított Oroszország 2024-es gazdasági növekedésére vonatkozó korábbi előrejelzésén az IMF. A katonai kiadások növelésének köszönhetően az orosz gazdaság 3,2 százalékos éves gyarapodásával számolnak. Eközben a lakossági fogyasztás mértéke drámaian visszaesett.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a legfrissebb jelentésében javított Oroszország 2024-es gazdasági növekedésére vonatkozó korábbi előrejelzésén. Az orosz gazdaság 3,2 százalékos gyarapodásával számolnak, míg januárban csak 2,6 százalékos növekedést prognosztizáltak – írja az Euronews.

Az IMF által kiadott World Economic Outlook szerint a katonai kiadások fokozása a nyugati szankciók hatásainak átvészelésében segítettek Moszkvának. A Kreml 10,8 billió rubelt (115 milliárd dollárt) különített el 2024-ben hadicélokra, ezzel háborús alapokra helyezve a gazdaságát.

Túlfűtött és alulfogyasztó gazdaság 

A katonák százezreinek mozgósítása enyhített a munkanélküliségi mutatókon, míg a fegyvergyártás intenzitásának növelése rengeteg állami forrást pumpált a gazdaságba.

Ez a bérek és a fogyasztói árak emelkedésének spirálját hozta létre, minek következtében visszaesett a lakossági fogyasztás, valamint romlott a hitelfelvevő magánszemélyek törlesztési képessége.

Elvira Nabiullina, az orosz központi bank elnöke is kiemelte, hogy az ország gazdasága már egy ideje a túlfűtöttség és alulfogyasztás ellentétes jeleit mutatja.

Majdnem 20 éve nem látott csodát produkált az orosz gazdaság

A háború ellenére az ország külföldi adóssága 2006 óta a legalacsonyabb szintre csökkent. Ha érdeklik a részletek, kattintson!

Forrás:https://www.economx.hu/kulfold/oroszorszag-gazdasag-novekedes-hadikiadas-alulfogyasztas-imf-elorejelzes.788522.html

Részvény: