A háború túlmutat Ukrajna határain

         Orosz rakéták estek le Lengyelországban – mi történik az orosz  támadása után Lengyelországban, egy Ukrajnával szomszédos országban, ahol van Oroszország brutális háborúja Ukrajna ellen?

         November 15-én az ukrán terület elleni hatalmas orosz rakétatámadás során két orosz rakéta landolt Lengyelországban, két ember halálát okozva.

         Andrzej Duda lengyel elnök november 16-án hívta össze a Nemzetbiztonsági Tanácsot.

         Jelen helyzet szerint a lengyel külügyminisztérium megerősítette egy orosz rakéta lezuhanását az ország területére, és felhívta az orosz nagykövetet. Lukasz Jasina, a lengyel külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy [november 15-én – a szerk.] 15 óra 40 perckor a Lubelskie uyezd állambeli Pszewodow Grubieszewski faluban „lezuhant egy orosz gyártmányú rakéta, megölve a Lengyel Köztársaság két állampolgárát.”

         Az orosz védelmi minisztérium hagyományosan tagadta, hogy köze lenne a támadáshoz. Ráadásul az orosz média és a közösségi oldalakon megjelenő propagandacsatornáik azt állítják, hogy ukrán rakéták estek lengyel területre. Persze végül is pontosan az történt, amitől a Kreml annyira félt. Oroszország közvetlenül érintette a NATO-t. Ha a NATO nem követi a közvetlen fellépést, Vladimir Putyin érezni fogja büntetlenségét, és akkor elkezdi használni régi, szovjet fegyvereit egész Ukrajnában, anélkül, hogy félne attól, hogy megsérti szomszédait – Lengyelországot, Szlovákiát, Magyarországot, Romániát és Moldovát.

         Az esemény mind Lengyelországban, mind világszerte azonnali reakcióhullámot váltott ki: ha bebizonyosodik, hogy a rakéta orosz, akkor ez lesz az első alkalom, hogy orosz fegyvert alkalmaznak egy NATO-tagország ellen.

         Később Andrzej Duda lengyel elnök külön kommentálta az ország területére zuhant rakétát. Elmondta, hogy a hivatalos Varsó nemzetközi konzultációk sorozatát folytatja, és a lengyel fegyveres erők és a NATO-erők készenlétben állnak.

         A NATO közölte, hogy „szövetségesünkkel, Lengyelországgal szorosan együttműködve tanulmányozza a rakéta eséséről szóló jelentéseket, és egyezteti vele álláspontját”. Lengyelország a Szövetség észak-atlanti szerződésének 4. cikkére való hivatkozás lehetőségéről is tárgyalt. Leszögezi, hogy a felek „együttes egyeztetést folytatnak, ha bármelyikük véleménye szerint veszélybe kerül bármelyik fél területi integritása, politikai függetlensége vagy biztonsága”.

         A világközösség azonban több szerződéses fellépést vár a NATO-tól, nevezetesen az 5. cikkely alkalmazását, amely kimondja, hogy a Szövetség valamelyik ország elleni támadás az egész Szövetség közvetlen támadása.

         Például Litvániában negatív reakciót hallottak. Gitanas Nauseda litván elnök két orosz rakéta Lengyelország területére zuhanását kommentálva kijelentette, hogy a NATO területét megvédik, az Orosz Föderáció terrorrezsimjét pedig a szövetségesek egyesített erői állítják meg.

         A Facebookon támogatását fejezte ki Lengyelország mellett.

         „Ebben a zsúfolt időben közvetlen kapcsolatban állunk lengyelországi kollégáinkkal. Litvánia teljes mértékben támogatja fegyveres testvéreit és szövetségeseit. Biztonságunk közös gond, és a NATO területének minden centimétere védett lesz. A terrorista rezsimet (Oroszország – a szerk.) a szövetségesek egyesített erői állítják meg” – írta.

         Követjük az események alakulását, és várjuk a NATO-blokk reakcióját.

Részvény: