A győri egyetem 370 millió forintért vásárolta meg Dzsudzsák Balázsék cégeit

Dzsudzsák Balázs egészségügyi cégeit egy győri felsőoktatási intézmény több száz millió forinttért vette meg. A tranzakciót az a kuratórium hagyta jóvá, amelynek Szijjártó Péter is tagja volt.

370 millió forintért vette meg Dzsudzsák Balázsék egészségügyi cégcsoportját a győri Széchenyi István Egyetem – tudta meg a 24.hu a közérdekű adatigénylésének köszönhetően. A jelenleg Debrecenben futballozó Dzsudzsák, a válogatott egykori csapatkapitánya négy társával, köztük menedzserével 2019-ben alapította a Rába Medical Invest Kft.-t és a Rába Medical Center Kft.-t, amelyeket idén tavasszal eladták a felsőoktatási intézménynek.

Az alapjáraton nem orvostudományi egyetem – amelynek ugyanakkor van egészség- és sporttudományi kara – a győri ETO-Parkban található modern magánrendelőt vette át, ahol elsősorban ortopéd- és balesetsebészeti szakrendelés folyik, míg az egyetemen védőnőket, ápolókat és egészségügyi szervezőket képeznek.

A Széchenyi István Egyetem vezetése elmondta, hogy ezzel a vétellel egészségügyi szolgáltatásokat biztosítva a győri térség lakosságának egészségmegőrzéséhez járulna hozzá. Beszámolt arról, hogy a Rába Medical cégcsoport 100 százalékos üzletrészét bruttó 370 millió forintért vásárolta meg.

Mivel az egyetem nem dönthetett önállóan egy ekkora tranzakcióról, a fenntartó alapítványnak, a Széchenyi István Egyetemért Alapítványnak kellett jóváhagynia a cégvásárlást, amelynek a tranzakció elején a kuratóriumának tagja volt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Dzsudzsák Balázsék 2022-ben kaptak egy vételi ajánlatot, amit a november végi taggyűlésükön fogadtak el, a tulajdonosváltást pedig idén március 13-án jegyezte be a cégbíróság. Szijjártó a többi minisztertársával együtt február közepén mondott le a kuratóriumi posztjáról az Európai Bizottság összeférhetetlenségi aggályai miatt, de április elejéig a posztján maradt.

A tulajdonosváltás után mindkét cég új ügyvezetőt kapott a győri fideszes parlamenti képviselő, Simon Róbert Balázs és felesége, Simon Róbert Balázsné Nagy Bernadett személyében.

MR-vizsgálat, mint magánegészségügyi szolgáltatás
A kormányzat korábban egy olyan törvénymódosítást nyújtott be, amely államosítaná az MR-vizsgálatokat. Ez azokat a rendelőket érinti, amelyek közfinanszírozott vizsgálatokat is végeznek.

A Rába Medical cégcsoport a GE 1,5 T MR típusú készülékkel magánegészségügyi szolgáltatást nyújt, közfinanszírozású egészségügyi vizsgálatokat nem végez, továbbá nem áll szerződéses kapcsolatban egyetlen közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatóval sem
– nyilatkozta az egyetem a 24.hu-nak.

Forrás:https://www.napi.hu/belfold/dzsudzsak-szijjarto-gyori-egyetem-cegvasarlas.774751.html

Részvény: