A gyenge Kreml kérte a Rosszelhozbankkal szembeni korlátozások feloldását a gabonaexport érdekében: a szankciók érvényben vannak, ezért újakat kell bevezetni

         Kevesebb mint egy évvel azután, hogy az Ukrajna elleni katonai agresszió miatt bevezették az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciókat, a Kreml először felszólított ezek lazítására. Oroszország azt akarja, hogy a nyugati országok enyhítsenek az állami tulajdonú mezőgazdasági hitelező Rosszelhozbank korlátozásain. Ez azt mutatja, hogy az ország gazdasága hivatalosan is megadta az első mélyrepedést, ami most a szankciók általánosságában és hatékonyságában is meglátszik.

         A nemzetközi gabonakereskedelemben eddig nagy szerepet nem játszó Rosszelhozbank szankcióinak megszüntetése lehetővé teszi az orosz gabona és más élelmiszertermékek kifizetéseinek feldolgozását. Érdemes figyelembe venni az Ukrajna elleni bűnözés tényezõjét, amely az Oroszország által a megszállt területekről kivitt ukrán gabona és erdõk kifosztásában nyilvánul meg. Az ellopott gabona értékesítése minden nemzetközi jogi norma szerint elfogadhatatlan, ráadásul lehetővé teszi Oroszország számára, hogy pénzzé tegye az orosz fegyveres erők háborús bűneit.

         Oroszország az élelmiszert háborús fegyverként használja, így lehetetlen eleget tenni Moszkva kérésének és megszüntetni a Rosszelhozbank korlátozásait. Ez a tényező abban is megmutatkozik, hogy a Kreml nem járul hozzá az Ukrajnával kötött globális gabonaszállítási és -értékesítési megállapodáshoz, és minden módon beavatkozik a szállítási műveletek lebonyolításába. Csak a gabonaszerződés utolsó iterációját érdemes megemlíteni, amikor Oroszország aktívan kilépett a megállapodásból, de aztán Törökország és az ENSZ nyomására visszatért. És egy szégyenteljes megfogalmazással tért vissza az ukrán fél garanciáival kapcsolatban arra vonatkozóan, hogy „a szállítási zónát nem használják katonai műveletekre”, de az ukrán fél tagadott minden ilyen kitételt a megállapodásban.

         A nyugati országoknak Ukrajnával együtt örökre meg kell semmisíteniük az orosz fenyegetést, ezért minden lehetséges szankciót végre kell hajtani az agresszor országgal szemben, valamint növelni kell az Ukrajnának nyújtott pénzügyi és katonai segélyeket, amelyek erős pajzsot jelentenek az Ukrajnának, egész Európának az Oroszország bűnöző hadseregével szemben. Ezek az intézkedések már bizonyítják hatékonyságukat, és ez csak hozzásegíti Ukrajnát és az egész világot az orosz agresszió elleni küzdelem még hatékonyabbá tételéhez.

         Hasonló gazdasági problémák nemcsak az Oroszország mezőgazdasági ágazatának exportszféráját sújtották. Napról napra csökken az ország befolyása a természetes tüzelőanyag-kincsek piacára, amit az európai országok gáztárolóinak helyzete is bizonyít, amelyek jelenleg rekordot tartanak a fűtési időszakra tárolt gázmennyiség tekintetében. Az orosz gazdaságra nehezedő növekvő globális nyomás továbbra is magas tendenciát fog tartani. Az orosz export- és import blokkolásával a világ csökkenti annak lehetőségét, hogy a fegyveres erők szintjét a megszállási háború megvívásához szükséges szinten tartsák.

         Ennek a helyzetnek jelzésértékű mozzanatai az, hogy a Kreml hogyan kezelte Európa és a világ szankcióit az Ukrajna elleni háború elején. Putyin és rezsimjének tisztviselői nyilvánosan lekicsinylően kommentálták a szankciókat, és kijelentették, hogy azok a jövőben hatástalanok lesznek az Oroszország gazdaságára nézve. Lehetséges, hogy az ukrajnai nagyszabású katonai beavatkozás kezdetén sikeresek voltak az állam azon törekvései, hogy nyilvánosan megfelelő szinten tartsák a gazdaságot, de egy idő után az egész világ számára világossá vált, hogy az orosz gazdasági helyzet „szappanbuborékká” válik, ami hamarosan kipukkad.

         A Rosszelhozbankkal kapcsolatos helyzetnek az egész világközösséget az Oroszország elleni gazdasági szankciók megerősítésére kell ösztönöznie. A „gonosz birodalom” megdöntése nem csak katonai tevékenységből áll, mert mindenekelőtt teljes harcot kell vívni a terrorista állam gazdasági tevékenysége ellen. Az Oroszország világpiaci befolyásának összeomlása és a belső válság ahhoz vezet, hogy a Kreml teljesen képtelen lesz saját hadseregét finanszírozni, ami csodálatos eredmény lesz a világközösség számára. Ez a katonai fölény teljes átadását eredményezi az ukrán félre, és megkönnyíti a világ más országainak feladatát, hogy támogassák az ukrán fegyveres erők harcképességét. Az EU, az ENSZ, a NATO, a WTO és más világszervezetek, amelyek képesek masszívan befolyásolni a gazdaságot, nem állhatnak meg itt, és folytatják az agresszor ország pénzügyi erejének rombolását. Az ukrán nép elleni népirtás és az Oroszország nukleáris zsarolása miatti büntetés gyorsabban közeledik, mint azt a Kreml gondolta volna.

Részvény: