A gödör mélyén az építőipar és még nem látszik a kiút belőle

Tizenhatodik hónapja csökken az építőipari teljesítmény az euróövezetben.

Az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet felmérése szerint 43,4 pontra csökkent az euróövezeti építőipar beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke a július 43,5-ről. Ez az érték 50 pont felett a teljesítmény növekedését, míg ez alatt annak csökkenését mutatja.

2022 decembere óta ez volt a legnagyobb mértékű gyengülés az ágazatban.

Az MTI megjegyzi, hogy a munkahelyek száma immár féléve csökken a szektorban, miközben a vállalatok beszerzési aktivitása a legnagyobb mértékű esést könyvelheti el 2020 májusa óta. Az inputár-infláció üteme azonban szerényen gyorsult. Az üzleti bizalom továbbra is alacsony szinten áll, tizenhét hónapja mutatnak csökkenést a megrendelések.

Leginkább a szektor németországi gyengülése rántotta magával az euróövezetet augusztusban is, a francia kivitelezők aktivitása az idei legmeredekebb esést mutatta, Olaszországban gyorsuló ütemben, de viszonylag enyhén csökkent az építőipar, azonban már nyolcadik hónapja zsugorodik.

A BMI-adatok alapján gyorsuló ütemben csökken az aktivitás a szektorban, a várakozások ellenére pedig gyorsult az áremelkedés, a visszaesések alapján az inputárak csökkenésével kalkuláltak.

Cyrus de la Rubia, a Hamburg Commercial Bank vezető közgazdásza szerint ez tovább nehezíti az építőipari cégek helyzetét, melyek a magas kamatok miatt egyébként is szenvednek.

Német Bermuda-háromszög: gyengülő kereslet, gazdasági bizonytalanság és erős inflációs nyomás
A németországi vállalkozások a kereslet tartós gyengüléséről számoltak be a gazdasági bizonytalanság és az erős inflációs nyomás közepette. A szolgáltatószektor üzleti várakozásai kissé javultak, miután júliusban nyolchavi mélypontot értek el.

Forrás:https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/epitoipar-nemetorszag-euro-ovezet-csokkenes-statisztika.776963.html

Részvény: