A családi pótlék megszüntetésére készülhet a kormány

Csák János minisztériuma leginkább a segélyekkel összefüggésben beszél az alanyi jogon járó, 2008 óta változatlan összegű családi pótlékról. Ungár Péter most rákérdezett, hogy ki fogják-e vezetni a juttatást, és a minisztérium ezt nem tagadta.

Az LMP társelnöke rákérdezett Csák Jánosnál, hogy szerepel-e a kormány tervei között a családi pótlék megszüntetése. Erre a kérdésre a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára reagált írásban, és a válaszában nem tagadta a felvetést.

a kormány családtámogatási rendszere sokrétű, ennek egészéből nem lehet kiragadni és elszigetelten kezelni a családi pótlékot. A család- és munkaalapú társadalomban hisznek, ezért a segélyezés kiterjesztése helyett különböző támogatásokkal segítik azt, hogy minél több embernek legyen munkája

– olvasható Vitályos Eszter válaszában, amelyet a Népszava idéz.

Csák János tavaly decemberben egy miniszteri meghallgatáson arra a kérdésre, hogy a családipótlék 2008 óta változatlan összegének emelése mikorra várható, azt mondta:

Ha valaki csak segélyen él, és nem a munkaerőpiacról, azt nem tartjuk jó iránynak.

Az LMP társelnöke, Ungár Péter ezután fordult azzal a kérdéssel a miniszterhez, hogy kell-e számítani a családipótlék kivezetésére.

Ez a juttatás jelenleg a gyerek születésétől addig jár, ameddig köznevelési vagy szakképző intézményben tanul, de legkésőbb 20 éves koráig. Az összege 2008-tól változatlan, gyerekenként 12 200 forinttól 25 900 forintig terjed.

Az LMP korábban javasolta a családi pótlék emelését, de a kormány ezt nem támogatja.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20240122_A_csaladipotlek_megszuntetesere_keszulhet_a_kormany

Részvény: