A Budapest Airportnak nyújtott 200 millió eurós kölcsön miatt vizsgálódik az EU csalásellenes hivatala

Az Európai Beruházási Bank (EBB) volt alelnöke tagadta a vádakat.

Az Európai Unió Csalásellenes Hivatala, az OLAF vizsgálja az Európai Beruházási Bank (EBB) által elkövetett állítólagos „súlyos kötelességszegés” vádjait a Budapest Airportnak nyújtott 200 millió eurós kölcsön kapcsán – írja a Politico.

A lap birtokába jutott dokumentumból az derül ki, hogy a hónap elején Brüsszelben kikérdezték Vazil Hudák volt EBB-alelnököt, mint a hitel jóváhagyásában érintett személyt. A panasz szerint Hudák személyes hasznot húzhatott – azaz pénzhez juthatott – a 2018-as hitel jóváhagyásából. Hudák tagadta a vádakat, amely szerinte félrevezető és valótlan állításokat tartalmaz.

A panasz továbbá azt is állította, hogy a repülőtér bővítése – amelyet a hitelből finanszíroztak –, nem felelt meg a környezetvédelmi és szociális előírásoknak. Hudáknak nem volt tudomása erről.

A dokumentum szerint az OLAF arról is kérdezte Hudákot, hogy gyakorolt-e befolyást a bank munkatársaira, hogy a hitel értékelési folyamata során ne vegyenek figyelembe bizonyos kritériumokat. Ő ezt lehetetlennek nevezte, mert a döntésben annyira sokan vettek részt és a projekten már azelőtt dolgoztak az EBB munkatársai, hogy ő alelnökként megkezdte volna a munkát.

Őszintén, ha akarnám, sem tudnám, hogyan lennék képes bármiféle befolyást gyakorolni

– válaszolta az OLAF-nak.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20240301_A_Budapest_Airportnak_nyujtott_200_millio_euros_kolcson_miatt_vizsgalodik_az_EU_csalasellenes_hivatala

Részvény: