4125 gyereket nevelnek azonos nemű párok szivárványcsaládokban Magyarországon

Megtriplázódott a szivárványcsaládok száma az elmúlt években Magyarországon, négyezernél több kisgyereket nevelnek azonos nemű szülők – derül ki a 2022-es népszámlálás adataiból, amiket az rtl.hu kért ki a KSH-tól.

A jogvédőket is meglepték a friss adatok, miszerint egy Szekszárd méretű városban él ennyi kisgyerek, a KSH népszámlálási adatai szerint 4125 gyerek, ahány szivárványcsaládokban, vagyis azonos nemű szülőkkel nevelkedik Magyarországon – derül ki az rtl.hu által a statisztikai hivataltól kikért – önállóan nyilvánosságra nem hozott – adatokból.

Ráadásul – hívja fel a figyelmet az rtl.hu cikke – a statisztikákban a szivárványcsaládok tényleges számának csak egy része jelenik meg, amit a KSH az adatfelvétel sajátosságaival magyaráz. Kiderült, hogy a szivárványcsaládok száma több mint a háromszorosára nőtt az elmúlt években.

A legutóbbi, 2016-os mikrocenzusban – vagyis a tízévenkénti “nagy” népszámlálások közötti “félidős” adatfelvételnél – 681 kisgyereket nevelő, azonos nemű párt írtak össze. A 2022-es népszámlálásnál viszont már 2183 azonos nemű pár mondta, hogy kiskorú gyereke(i) van(nak), és

a népszámlálás során 10 030 azonos nemű élettársi kapcsolatot vettek számba.

Az rtl.hu-nak a neveléstudománnyal foglalkozó kutató, Mészáros György azt mondta, 2017-ben meleg egyedülállóként fogadta örökbe a kisfiát, Dávidot, akit egyedül nevel, mivel a párja vidéken él, távkapcsolat az övék. Dávid most tízéves, negyedikbe jár.

A suliban mindenki tudja róla, hogy szivárványcsaládban él. „Igazából nincsenek negatív tapasztalataink. Ez egy nyíltan kezelt történet, mindenki tisztában van vele és teljesen elfogadják. Ez volt a jellemző mindenhol: gyerekorvosnál, tanárokkal, más szülőkkel” – sorolja György.

“Rossz megélni, hogy befóliázzák azokat a könyveket, amikben a miénkhez hasonló családok vagy melegek szerepelnek. Ezektől nehéz szabadulni. Ilyenkor az ad erőt, hogy a közvetlen környezetemben máshogy gondolkodnak az emberek” – teszi hozzá.

A 2022-es népszámlálás kérdőívét György az interneten töltötte ki. Gondosan, precízen végigment a kérdéssoron. A statisztikákból ugyanakkor nem derül ki az egyedülálló meleg szülők száma, ahogy azok a párok is rejtve maradnak, akik valamiért nem vállalják vagy vállalhatják fel a kapcsolatukat.

A „család az család” kampányról ismert Szivárványcsaládokért Alapítvány úgy érzékeli, hogy felnőtt egy olyan generáció, amely sokkal szabadabban gondolkodik, és ez látszik a bejegyzett élettársi kapcsolatok számának növekedésén is, ami rekordmagas volt a 2022-es évben.

Polgári Eszter, a Háttér Társaság jogi programjának vezetője szerint mindez főleg annak fényében figyelemre méltó, hogy az elmúlt években az LMBTQ emberek egyre inkább célponttá váltak a kormányzati kommunikációban, a szexuális kisebbségeket és így gyerekvállalásra készülő azonos nemű párokat pedig több intézkedés is hátrányosabb helyzetbe hozta.

(Nyitóképünk illusztráció)

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240110_4125_gyereket_nevelnek_azonos_nemu_parok_szivarvanycsaladokban_Magyarorszagon

Részvény: