25 ezer halott neve ismert: mit lehet tudni Oroszország ukrajnai veszteségeiről júniusig

Nyilvános források, például a BBC segítségével sikerült megállapítani 25 218 orosz katona nevét, akik az ukrajnai háborúban haltak meg. Valószínűleg az áldozatok valós száma Oroszország részéről meghaladja az 50 ezer embert.

Az elmúlt két hét során a BBC-nek a Mediazonával (az Oroszországban “külföldi ügynökként” elismert kiadvány) és egy önkéntes csapattal együtt 1213 ember nevét sikerült megállapítania. Az orosz offenzíva aktív szakaszának vége ellenére az áldozatok számának növekedési üteme továbbra is magas, és meghaladja a 2022-es heti megerősített áldozatok átlagának kétszeresét.

Ezek az adatok csak olyan információkon alapulnak, amelyeket nyilvános forrásokból találtak és ellenőriztek, például hivatalos jelentések, médiajelentések, az elhunyt hozzátartozóinak közösségi oldalakon lévő üzenetei és különböző temetőkből származó információk.

Az áldozatok tényleges száma határozottan meghaladja az általunk megállapított számokat.

Tavaly december óta a minimális katonai felkészültséggel rendelkező személyekből álló egységek szenvedték el a legnagyobb veszteségeket. Ezek önkéntesek, mozgósított, valamint a Wagner PMC részeként harcoló volt foglyok és az önjelölt Donyeck és Luganszk Népköztársaságok (DNK és LNK) katonai egységei.

Az Orosz Föderáció visszafordíthatatlan veszteségei

A BBC és a Mediazona becslései szerint az oroszok visszafordíthatatlan veszteségei, figyelembe véve a sérülések miatt rokkantakat, elérhetik a 225 000 embert (az újságírók úgy vélik, hogy minden 10 halottra átlagosan körülbelül 35 sebesült jut). Ezek a becslések nem tartalmazzák azokat az embereket, akik Oroszország oldalán harcoltak a Donbász önjelölt köztársaságai “népi milícia” tagjaként.

Az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma legutóbb szeptemberben számolt be veszteségekről. Ezután az Minisztérium bejelentette, hogy 5937 orosz katona halt meg. Ezenkívül januárban az orosz védelmi minisztérium elismerte 89 katona halálát az elfogott Makejevkában.

A valóságban azonban jóval magasabb a halottak száma, mert mint látjuk, az orosz parancsnokság addig küldi támadásba az embereket, amíg jelentős sikert nem érnek el, ugyanakkor nagy költséggel. Ukrán fél a holttestmezőkről beszélt, és ez csak Bahmut.

A hóolvadás után jelentős számú holttestet találtak a mocsarakban, sőt az erdőben is találtak holttesteket, amelyeket büntetésből oszlopokhoz kötöttek. Az emberek halálra fagytak, és addig maradtak, ahol feküdtek, amíg az ukrán hadsereg jelentős számú területet nem szabadított fel és elkezdte megtisztítani azokat.

Az ukrán fél kész volt visszaadni a halottak holttestét, de amint azt a gyakorlat, az “oroszok saját embereket nem hagyják el!” üres frázisnak bizonyult, amelyet a gyakorlatban nem alkalmaztak.

Az eltűntek száma tovább fog nőni. Ha azt mondták, hogy csak mintegy 5-10 ezer eltűnt, akkor a valóságban ez a szám több mint 175 ezer lehet, akiknek nagy része már nagy valószínűséggel meghalt.

A mozgósítás folytatódik, az emberek addig hisznek a kormányukban, amíg nem érinti őket a mozgósítás, leesik a különleges hadművelet támogatottságának minősítése, és felmerül a kérdés, miért halnak meg emberek százezrei?

Részvény: