20 milliárd eurós csomagot dobna össze az EU az ukrán hadseregnek

Az Európai Unió 20 milliárd eurós alapot hozna létre az ukrán hadsereg támogatására. A Politico információ szerint az alapot négy évre tervezik.

Ideológiai váltásra készül az Európai Unió, mely 20 milliárd eurós (közel 7500 milliárd forintos) alapot tervez létrehozni az ukrán hadsereg támogatására – derült ki a Politico cikkéből. A portál öt, a terveket ismerő diplomatára hivatkozva azt írja, hogy ez az összeg a következő négy évre szólna.

Mint írják, a javaslat nem járna azzal, hogy az EU közvetlenül fizetné Ukrajna fegyvervásárlásait: Brüsszel abban segítené az országokat, hogy fedezzék a saját beszerzési és adományozási költségeiket, például a lőszerek, rakéták és harckocsik beszerzésével, valamint az ukrán katonák kiképzésének költségeit is segítené.

Erről már korábban is született megállapodás az EU-ban, a mostani javaslat gyakorlatilag csak „felturbózná a stratégiát”.

Közel egy hónapja jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, hogy az unió 50 milliárd eurós segélycsomagot nyújt Ukrajnának a 2024–2027-es ciklusban.

Az Egyesült Államok is bejelentett egy pénzügyi segélyt
Az amerikai nemzetközi fejlesztési ügynökség (USAID) igazgatójára hivatkozva szerda reggel arról ír az MTI, hogy az Egyesült Államok további 250 millió dollár (mintegy 85 milliárd forint) támogatást ad Ukrajnának mezőgazdasága működőképességének fenntartására.

A szervezet közleménye szerint az ukrajnai mezőgazdaság ellenállóképességének fenntartására indított kezdeményezés (Agriculture Resilience Initiative-Ukraine – AGRI-Ukraine) keretében jut el az anyagi segítség, ami az új összeggel így már 350 millió dollárra emelkedik.

Samantha Power egyben elítélte Oroszország hétfői döntését, amellyel felfüggesztette részvételét a Fekete-tengeri Gabona Kezdeményezésben, ami az ENSZ és Törökország közvetítésével lehetővé tette ukrán gabona exportját az elmúlt 11 hónapban.

Az EU továbbra is belefolyik az orosz-ukrán háborúba, pumpálja a pénzt Ukrajnába
Az Európai Unió Külügyek Tanácsa luxembourgi ülésén határozatot fogadott el arról, hogy 3,5 milliárd euróval megemeli az Európai Békekeret (EPF) teljes pénzügyi keretének felső határát.

Forrás:https://www.napi.hu/gazdasag/eu-20-milliard-euro-alap-tamogatas-ukran-hadsereg.774333.html

Részvény: