1,2 milliárd dollárnyi tüzérségi lőszert rendelt a NATO

Jens Stoltenberg főtitkár és Stacy Cummings, a NATO Támogatási és Beszerzési Ügynökségének (NSPA) vezérigazgatója mintegy 220 000 darab 155 milliméteres tüzérségi lövedék vásárlására kötött szerződést 1,2 milliárd dollár értékben.

A brüsszeli bejelentés kapcsán a főtitkár kijelentette, hogy ez a megállapodás bizonyítja, a NATO közös beszerzésekre alkalmazott struktúrái eredményesek.

Oroszország ukrajnai háborúja lőszerharccá vált, ezért fontos, hogy a szövetségesek feltöltsék saját készleteiket, mivel továbbra is támogatjuk Ukrajnát

– tette hozzá Jens Soltenberg. A katonai szövetség tájékoztatása szerint amióta a tagállamok vezetői 2023 júliusában megállapodtak a NATO Védelmi Termelési Akciótervéről, az NSPA körülbelül 10 milliárd dollár értékű lőszerre kötött szerződéseket. Az NSPA legutóbbi vásárlásai között szerepel egy 5,5 milliárd dolláros szerződés 1000 Patriot rakétára és 4 milliárd dollár 155 mm-es tüzérségre, páncéltörő irányított rakétákra és harckocsi lőszerre. 2023 novemberében a NATO beszerzési ügynöksége hat darab E-7A Wedgetail repülőgép megvásárlása mellett döntött, a szerződést 2024-ben írják alá.

Jens Stoltenberg azt is bejelentette, hogy ezzel megkezdődik a Steadfast Defender elnevezésű hadgyakorlat, amely az elmúlt évtizedek legnagyobb NATO-gyakorlata a 31 szövetséges és Svédország mintegy 90 000 fős haderejének részvételével.

Forrás:https://hvg.hu/eurologus/20240123_12_milliard_dollarnyi_tuzersegi_loszert_rendelt_a_NATO

Részvény: