Zuhan a bitcoin Elon Musk lépésére

Hirtelen 10 százalékot zuhant a bitcoin azt követően, hogy Elon Musk egyik komoly cége bejelentést tett a kriptodevizával kapcsolatban.

Amerikai idő szerint csütörtök délután az addig 27 600 dolláron álló bitcoin árfolyama hirtelen 25 400 dollár alá esett, majd korrekció után stabilizálódott 26 500 dollár körül. Ilyen gyors és nagy mozgás még az egyébként meglehetősen mozgékony bitcoin esetében is ritkán fordul elő.

A nagy esésre azt követően került sor, hogy a The Wall Street Journal olyan dokumentumokról számolt be, miszerint Elon Musk űrcége, a SpaceX tavaly és 2021-ben összesen 373 millió dollár veszteséget könyvelt el bitcoin befektetésein, miután eladta azokat. A jó hírű cég tehát rendkívül kockázatos eszközökben nyitott spekulatív pozíciót, melyen jelentős vesztesége keletkezett.

Egy, a CNBC-nek nyilatkozó elemző szerint ez volt a legnagyobb, egy perc alatt lejátszódó zuhanás a bitcoin történetében. Vélhetően az váltotta ki, hogy ezzel a befektetők számára nyilvánvalóvá vált: hiába dicsérte korábban a kriptodevizát Elon Musk, és vásároltak be nagy cégei: amikor jelentős veszteség keletkezett rajta, megszabadultak tőle. Elon Musk másik ikonikus cége, a Tesla 2022-ben jelentette be, hogy eladta a korábban másfél milliárd dollárért vásárolt bitcoin állomány 75 százalékát.

A sikeres vállalkozó, a világ leggazdagabb embere sokak bizalmát növelte meg korábban a kriptodevizák irányában, hisz arra gondoltak, hisz arra gondoltak, hogy az elektromos autózás és az űrrepülés forradalmasítója nem beszél a levegőbe és nem tesz meggondolatlan lépéseket. Most végképp kiderült, hogy bitcoin befektetései rosszul végződtek, ráadásul azokat nem, vagy nem csak magánemberként eszközölte, hanem ikonikus cégein keresztül is. Musk persze megengedhet magának ilyen hóbortokat, a cégek elbírnak ekkora veszteséget, de akik miatta bíztak a bitcoinban, nagyot csalódtak.

Forrás:https://www.napi.hu/tozsdek-piacok/zuhan-a-bitcoin-elon-musk-lepesere.775986.html

Részvény: