Zelenszkij hallani sem akar az ukrán gabonaimport tilalmának meghosszabbításáról

Elfogadhatatlan lenne Ukrajna számára, ha szeptember 15. után is meghosszabbítanák az ukrán gabona behozatalára vonatkozó európai uniós tilalmat – szögezte le Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegram közösségi oldalon közzétett bejegyzésében.

Hangsúlyozta egyúttal: Ukrajna hisz az Európai Bizottsággal kötött megállapodásokban, de felkészül az ukrán gabonaexporttal kapcsolatos minden fejleményre.

Álláspontunk egyértelmű: a szárazföldi export blokkolása szeptember 15. után, amikor a vonatkozó korlátozások megszűnnek, semmilyen formában sem fogadható el.
Minden érdeklődővel tartjuk a kapcsolatot, hogy mindenki számára megfelelő megoldást találjunk – tette hozzá.

Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia közösen fordult az EU-hoz azzal a kéréssel, hogy szeptember 15. után hosszabbítsák meg az ukrán gabona behozatalára vonatkozó tilalmat.

A múlt héten Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kilátásba helyezte, hogy a határidő lejártával sem nyitja meg a lengyel-ukrán határt a gabonatermékek előtt. Denisz Smihal ukrán miniszterelnök ezt a tervet „barátságtalan és populista” lépésnek nevezte.

Putyin: ingyen kiváltjuk az ukrán gabonát, rekordot dönt az orosz termés
Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Oroszország képes kiváltani az ukrán gabonát a nemzetközi piacon.

Forrás:https://www.napi.hu/gazdasag/zelenszkij-gabonaimport-meghosszabbitas-megoldas.774632.html

Részvény: