Zelenszkij: Bizonyos feltételek mellett megtartható a választás

Volodimir Zelenszkij szerint bizonyos feltételek teljesülése esetén megtartható a demokratikus választás Ukrajnában még háborús időkben is – írja a The Guardian. Jelenleg a hadiállapot miatt nem lehet választásokat tartani. A hadiállapotot 90 naponként meg kell hosszabbítani, legközelebb november 15-én, az elnökválasztás előtt jár le, amelyet 2024 márciusában tartanának.

Zelenszkij egy interjúban elmondta, hogy a választások kérdéséről Lindsey Graham amerikai republikánus szenátorral tárgyalt, aki a múlt héten Kijevbe látogatott. Szerinte a választásokra sor kerülhet, amennyiben a partnerek megosztják a költségeket. Zelensky szerint békeidőben 135 millió dollárba kerülne a választások megtartása.

Nem tudom, hogy háborús időkben mennyibe kerül. Ezért azt mondtam neki, hogy ha az USA és Európa pénzügyi támogatást nyújt, akkor lehetséges megtartani. Én nem fogok pénzt elvenni a fegyverektől és választásokra adni. És ezt törvény írja elő.

Zelenszkij azt is mondta Grahamnek, hogy a választási megfigyelőknek a lövészárkokba kell menniük.

Megfigyelőket kell küldenünk a frontvonalba, hogy törvényes választások legyenek számunkra és az egész világ számára.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/08/28/orosz-ukran-haboru-elo-hirfolyam-14/#zelenszkij-bizonyos-feltetelek-mellett-megtarthato-a-valasztas

Részvény: