VSquare: Orbán nem járt sikerrel Kínában, nem tudta kilobbizni, hogy módosítsák a Budapest-Belgrád vasútvonal szerződését

Úgy fest, a magyar miniszterelnökre marad, hogy lobbizzon a kínai technológiáért, ami nem felel meg az uniós szabályoknak.

VSquare oknyomozó portál értesülései szerint nem ment bele Hszi Csin-ping kínai elnök Orbán Viktor azon javaslatába, hogy kínai alvállalkozó helyett nyugati cég építse meg a Budapest-Belgrád vasútvonal biztosítóberendezéseit és vonatbefolyásoló rendszerét. A portál hírlevelében egy kormányközeli forrásra hivatkozva azt írta, hogy így Orbánra marad a feladat, hogy kilobbizza az Európai Uniónál a kínai technológia engedélyeztetését.

A kormány kilenc éve döntött a 750 milliárd forintos projektről, 2019-ben pedig egy kínai és magyar cégekből álló konzorciumhoz került a projekt, a bonyolultabb feladatok megvalósítása, így a biztosítóberendezések, valamint a vonatbefolyásoló-rendszerek telepítése lett volna a kínaiak feladata.

A kínaiak viszont a Telex cikke szerint nem tudnak olyan rendszereket építeni, amik megfelelnének az uniós szabványoknak. Orbán részint ennek a kérdésnek a tisztázásáért, megoldásáért utazott Kínába tárgyalni sajtóinformációk szerint, ott viszont nem járt sikerrel, a kínai elnök ugyanis úgy fest, hogy nem engedélyezte a szerződés módosítását. Az viszont kérdéses, hogy mi lesz így a Budapest-Belgrád vasútvonallal, hiszen az nehezen hihető, hogy csupán egy vasútvonal problémái miatt az Európai Unió módosítaná a saját vasúti szabványain.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20231027_orban_kina_vasutvonal_budapest_belgrad

Részvény: