Vissza nem térítendő katonai támogatást nyújt Tajvannak az Egyesült Államok

Joe Biden amerikai elnök kormánya jóváhagyta a Tajvannak szánt katonai szállítmányokat a Foreign Military Financing (FMF) program keretében, amelyet általában szuverén államok számára használnak, derül ki a Kongresszusnak küldött értesítésből.

Az USA külügyminisztériuma legfeljebb 80 millió dollárt kíván felhasználni az FMF-alapokból Tajvan támogatására.

Az FMF-et Tajvan önvédelmi képességeinek megerősítésére fogják felhasználni

– áll a Kongresszusnak küldött értesítésben, amelyről hírt adott a Reuters, az AP alapján.

A tajvani védelmi minisztérium köszönetét fejezte ki, de közölte, hogy nem kívánja kommentálni a támogatás részleteit, megjegyezve, hogy az Egyesült Államok már eddig is segített a sziget harci képességeinek megerősítésében.

Michael McCaul, a képviselőház külügyi bizottságának republikánus elnöke elmondta, hogy örül annak, hogy a kormány végre FMF-et biztosít Tajvan számára.

Ezek a fegyverek nem csak Tajvant segítik és más demokráciákat védenek a régióban, hanem erősítik az USA elrettentő erejét és biztosítják nemzetbiztonságunkat az egyre agresszívabb KKP (Kínai Kommunista Párt) ellen

– mondta McCaul egy nyilatkozatban.

Az FMF, az amerikai külügyminisztérium által kezelt legnagyobb katonai támogatási számla, elsősorban vissza nem térítendő támogatást nyújt külföldi kormányoknak amerikai védelmi felszerelések vásárlásához és katonai kiképzéshez a Foreign Military Sales program keretében.

Peking saját területének tekinti a demokratikusan kormányzott szigetet, és óva int a Washington és Tajpej közötti „hivatalos kapcsolatok” minden formájától. Tajvan elutasítja Kína szuverenitási igényeit, és azt mondja, hogy csak a tajvani nép dönthet a jövőjéről.

Kína többször panaszkodott az Egyesült Államoknak a szigetnek nyújtott katonai segélyek és eladások miatt. A védelmi minisztérium szerint az amerikai hadseregnek fel kell hagynia a szigettel való katonai összejátszás minden formájával.

Az Egyesült Államok, Tajvan legfontosabb fegyverszállítója, a múlt hónapban bejelentette, hogy akár 345 millió dollár értékű tajvani fegyversegélycsomagot nyújt.

A múlt héten az Egyesült Államok emellett jóváhagyta az F-16-os vadászrepülőgépek infravörös kereső- és nyomkövető rendszereinek, valamint más felszereléseknek a Tajvan számára történő 500 millió dolláros lehetséges eladását.

Újra kínai hadihajók cirkálnak Tajpej szigete körül

Kína hat hadihajót és 33 harci repülőgépet küldött Tajvan közelébe a sziget védelmi minisztériumának. A tíz J-10 és J-16 típusú repülőgép a Tajvani-szoros középvonalát is átlépte.

Forrás:https://www.napi.hu/kulfold/80-millio-dollarert-nyujt-vissza-nem-teritendo-katonai-tamogatast-tajvannak-az-egyesult-allamok.776615.html

Részvény: