Videón, ahogy menekülő orosz katonákat lőnek agyon a sajátjaik

Úgy néz ki, hogy az oroszok a legbrutálisabb szovjet módszereket is kénytelenek bevetni annak érdekében, hogy megőrizzenek valamennyit az ukrajnai frontokon küzdő csapataik harcértékéből.

Egy meglehetősen ijesztő videó kezdett keringeni hétfőn a közösségi médiában, amin az látható, hogy egy orosz záróegység tagjai menekülő, fegyvertelen orosz katonákat lőnek agyon.

A drónfelvétel szerencsére kellőképpen távoli ahhoz, hogy az igazán véres részleteket láthassuk és az is igaz, hogy a hitelességét sem lehet jelenleg maradéktalanul megerősíteni, azt viszont érdemes megjegyezni, hogy a brit védelmi minisztérium már tavaly novemberben arról írt, hogy a gyenge morál miatt az orosz hadvezetés szorgalmazni kezdte a záróegységek felállítását és a tábornokok szerették volna elérni, hogy ezek a fegyvereiket is használhassák a dezertőrökkel szemben.

Ez az intézmény az orosz hadseregben nem minősül újdonságnak, a második világháborúban, a sztálingrádi csatát megelőző harcok idején, 1942. július 28-án adta ki Sztálin a hírhedt 227-es számú parancsot, amely elrendelte a záróegységek felállítását. Ezeknek a feladata a hátráló csapatok megállítása volt és felhatalmazással rendelkeztek a „gyávák” és a „pánikkeltők” agyonlövésére is. A fenti brit figyelmeztetésen túl már korábban is volt szó arról, hogy az oroszok ilyesmire készülhetnek.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230613_video_haboru_zaroegyseg_oroszok_menekulo_katonak_agyonloves_Ukrajna

Részvény: