Viccelődős kedvében van a Brüsszelt elfoglalni készülő Orbán Viktor

Néhány nappal azt követően, hogy a magyar miniszterelnök keresztes hadjáratot hirdetett a belga főváros ellen, Orbán Viktor már nem akart kezet csókolni a lett kormányfőnek, és jót poénkodott Macronnal és Schulzcal. Előtte azonban megvédte az orosz atomot.

Hivatalosan délután háromkor kezdődik a brüsszeli uniós csúcstalálkozó, azonban a vezetők már jóval korábban megérkeztek, ugyanis Antonio Guterressel, az ENSZ főtitkárával munkaebéden vesznek részt, és a gázai humanitárius válságról tárgyalnak.

A találkozóra megérkezett a magyar miniszterelnök is, aki már szerda óta Brüsszelben van, átadott egy kitüntetést egy lengyel konzervatív politikusnak, illetve bejelentette abbéli szándékát, hogy a történelem szemétdombjára akarja küldeni júniusban a brüsszeli bürokratákat, akik között több száz magyart is találunk, például Várhelyi Olivér uniós bővítési biztost.

Orbán felszólalt az első alkalommal megrendezett brüsszeli nukleáris energiacsúcson, ahol az orosz nukleáris energiát vette védelmébe. Kijelentette, hogy a paksi beruházás kapcsán

amerikai, német, francia, svéd, svájci és osztrák alvállalkozók orosz kivitelezőkkel dolgoznak együtt nukleáris bővítésünkön. Mindannyiunk érdeke, hogy megakadályozzuk, hogy az atomenergia geopolitikai konfliktusok, képmutatás és ideológia túszává váljon.

Az EU-csúcsra érkezve a magyar miniszterelnök nem válaszolt az újságírók kérdéseire, azon a bejáraton lépett az épületbe, amelyre a sajtónak nincs rálátása, és távol van a nyilatkozatra kijelölt helytől. Az Európai Tanács által rendelkezésre bocsátott felvételeken a következőket figyeltük meg:

  • Orbán zöld nyakkendőjét viselve egyedül lépett az ülésterembe.
  • Macron francia elnök félrehívta, és néhány komolyabbnak tűnő szó után kedélyesen elbeszélgettek, a társalgáshoz – hasonló jó hangulatban – csatlakozott Scholz német kancellár is.
  • A képsorokból úgy tűnt, Orbán inkább csak egy-két viccet sütött el, többnyire bólogatott a minieszmecseréken.
  • Talán okulva a múltkori esetből, amikor a lett kormányfő láthatóan megdöbbent azon, hogy Orbán kezet akart neki csókolni, most Evika Silinával is csak kezet fogott a magyar miniszterelnök. Forrás:https://hvg.hu/eurologus/20240321_viccelodos-kedveben-van-brusszelt-elfoglalni-keszulo-orban
Részvény: