Végre csökkenhet az üzemanyagok ára

A hazai kutaknál akár két számjegyű is lehet a mérséklődés.

Minden jel arra utal, hogy a múlt heti jelentős áremelés csak átmenti volt az olajpiacon, és várhatóan a hazai kutak áraiban is.

Brent típusú olaj ára közel 7 százalékot esett a hét eleji szinthez képest, 83 dollárról egészen 77 dollárig esett vissza az ár. A forint pedig visszaerősödött a dollárral szemben, már újra 355 forint körül mozog az árfolyam, ami egy hét alatt 1 százalékos erősödést jelent.

A fenti események is arra utalnak, hogy igen erős a világpiacon az olajkínálat – írja a holtankoljak.hu.

Az USA gőzerővel növeli a kitermelést, az OPEC-tagságból pedig kilépett Angola, mert nem akar részt venni a kitermelés visszafogásában. Illetve megjelent egy új olajország: Guyana is gyorsan növeli az olajkitermelést területein. Az oroszoknál a szankciók miatt felhalmozódó olajat Kína vásárolja fel, a helyzetre való tekintettel áron alul, ez némileg kiegyenlíti a kereslet-kínálati mutatót.

A jövő héten a hazai üzemanyag áraknak is reagálnia kell az olaj árának esésére, akár két számjegyű csökkenésre is lehet majd számítani a hazai kutakon a hét közepén.

Múlt pénteken emelkedett újra Magyarországon a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára, előbbit bruttó 5 forinttal, míg a gázolaj beszerzési árát bruttó 6 forinttal.

Az üzemanyag átlagára e szerint:

  • a 95-ös benzin: 590 Ft/liter
  • a gázolaj: 625 Ft/liter.

Az üzemanyag már január eleje óta fokozatosan drágul. A Mol az üzemanyagok jövedéki adójának újévtől hatályos, bruttó 41 forintos emeléséből az év első napján 20 forintot érvényesített, január 15-től pedig a fennmaradó 21 forintot is beépítette kiskereskedelmi tarifáiba.

A piacvezető cég lépéseit a versenytársak is követték.

Forrás:https://www.economx.hu/belfold/uzemanyag-benzin-olaj-ar-csokken.784604.html

Részvény: