Végképp eltörölni: így döntenének a magyarok az óraátállításról

A hétvégén ismét itt az óraátállítás, a téli időszámítás kezdete október 29-e, ekkor kell hajnali 3 órakor 2 órára visszaállítani az órákat. Egyre általánosabb a vélemény, hogy ez a gyakorlat nemcsak idejétmúlt, de még rosszul is viseljük – derül ki a Pulzus Közvéleménykutató, Economx számára készített felméréséből.

A Pulzus felidézte, hogy már évek óta téma Európában, hogy megszüntessék az óraátállítást, az Unió viszont tagállami hatáskörbe rendelte a kérdést. Arra a kérdésre, hogy melyiket véglegesítenék, a magyarok álláspontja ugyan megoszlott, viszont abban több mint a nyolcvan százalékuk egyetért, hogy épp az ideje az egyik időszámítást végre véglegesíteni.

A teljes lakosság

52 százaléka a nyári időszámítást,
31 százaléka pedig a télit rögzítené, és mindössze
17 százalékuk nem változtatna, vagy nem tud válaszolni a kérdésre

Mindkét nem a nyári időszámítást tartja jobbnak, ötven százalék feletti a támogatottsága ennek a lehetőségnek, de minden harmadik férfi kibékülne a téli időszámítással is. 

Kép: Pulzus

A válaszok korcsoportok szerinti megoszlásban is hasonló képet mutatnak. A 60 évnél idősebbek 91 százaléka valamelyik időszámítást rögzítené, és csak 9 százalék nem tudott, vagy nem akart választani a két lehetőség közül. A 18-39 éves korosztálynál viszont az eredeti, a téli időszámítás eléggé népszerűtlen, mindössze a 26 százalékuk választaná azt. 

Kép: Pulzus

A Pulzus adataiból kiderül, a válaszadók 63 százaléka számolt be néhány napos fáradtságról, vagy hetekig tartó átállásról.

A válaszadók

  • 40 százaléka fáradtabbnak érzi magát pár napig,
  • 23 százalékának hetek kellenek, amíg hozzászokik, 
  • 35 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem veszi észre,
  • 2 százaléka pedig nem adott választ. 
Kép: Pulzus

Tovább élnek a magyar férfiak, mint tíz éve, nem is kicsivel

A KSH szerint megvan az esélye, hogy a férfiak is részesüljenek nyugdíjkiegészítésben.

Mindkét nem képviselői hasonló arányban érzik meg az óraátállítást (a férfiak 62 százaléka, a nők 64 százaléka), viszont a nők 26 százaléka arról is nyilatkozott, hogy hetekig tart számára az átállás. 

Kép: Pulzus

A korcsoportok közti megoszlásban a középkorúak szolgáltatják a két szélsőséges adatot. A 40-59 éves korosztálynak majdnem a fele, 49 százaléka nyilatkozott néhány napos fáradtságról, míg mindössze a 16 százalékuk tapasztalt hetekig tartó nehézségeket. 

Kép: Pulzus

Az óraátállítás miatt változik a MÁV és a Volánbusz menetrendje is

Mutatjuk a főbb járatváltozásokat, és hogy hol lehet tájékozódni ez ügyben.

Ahogy korábban az Economxon olvashatták, sokan kritizálják az óraátállítást, mondván, hogy napjainkban, amikor az energiatakarékos technológiák egyre elterjedtebbek, már nincs szükség a régi időszámítási módszerekre. A kritikusok azt is felhozzák, hogy az óraátállítás negatív hatással lehet az emberek biológiai órájára, alvási mintáira, és egészségére. Egyes tanulmányok azt is megállapították, hogy az óraátállításnak lehetnek negatív hatásai a mentális egészségre és a balesetek gyakoriságára.

Magyarország esetében is kérdéses, hogy mi lesz az óraátállítás jövője. Jelenleg még érvényben van, de a közvélemény és az érintett szakemberek körében is egyre nő az igény a változásra. A téli és nyári időszámítás kérdése minden évben felmerül, és az emberek egy része szeretné, ha a kormány megszüntetné az óraátállítást.

Forrás:https://www.economx.hu/belfold/oraatallitas-pulzus-kozvelemeny-kutatas-nok-ferfiak-pulzus.779548.html

Részvény: