Vége a sztrájknak az Operában, sikerült megállapodni a béremelésről

Két részletben kapnak összesen 30 százalékos béremelést a dolgozók, a vasárnapi Don Giovanni és Máté-passió már teljes felállásban lesz látható és hallható.

“A mai napon a Magyar Állami Operaház vezetése és az intézmény dolgozóit képviselő szakszervezetek elnökei megállapodtak a sztrájk felfüggesztésében”

– írja vasárnapi közleményében az Operaház.

Az Operaház dolgozói magasabb bérekért és kollektív szerződésekért sztrájkoltak, a főigazgató Ókovács Szilveszter szerint erre azért nem volt lehetőség, mert nem volt elég a fenntartói támogatás. Az Opera 14,8 százalékot ajánlott, a dolgozók 30 százalékos emelést követeltek.

A sztrájk olyan, komikus jelenetekhez vezetett, minthogy kedden 48 percig zenekar nélkül ment az előadás, szerdán a Hunyadi László előtt már “hazaengedte” a nézőket Ókovács és figyelmükbe ajánlotta a büfét.

A közlemény szerint az Operaház munkatársai az év második felében, két részletben, összesen 30 százalékos alapbéremelést kapnak, áprilisban és szeptemberben ezt nettó 140-140 ezer forint cafeteriával kiegészítve. A kollektív szerződésen még dolgoznak, de április 30-ig szeretnék lezárni a megállapodást.

Az előadások a megállapodás után zavartalanul folytatódnak, vasárnap a Don Giovanni-előadás és Máté-passió hangverseny már zenekari és énekkari részvétellel kerül színpadra.

Forrás:https://hvg.hu/elet/20240324_sztrajk-opera-megallapodas

Részvény: