Vége a bolgár őrületnek: kiderült, hol rendezik a magyar válogatott meccsét

A magyar szurkolók azonban nem indulhatnak neki az útnak.

A Magyar Labdarúgó-szövetség kedden délelőtt közleményben jelezte: az UEFA tájékoztatása szerint Szófiában rendezik meg a Bulgária–Magyarország Eb-selejtezőt, zárt kapuk mögött, csütörtökön 18 órakor  – írja az Index.

Alább az MLSZ közleményét tartalmi változtatás nélkül közöljük.

„A magyar válogatott számára kiemelten fontos bolgár mérkőzés előzményei a nemzetközi labdarúgásban példátlan helyzetet eredményeztek. Az UEFA a bolgár szövetség kérésére először a múlt héten, másodszor a mai napon megváltoztatta a mérkőzés helyszínét, és zárt kapus mérkőzés megtartását rendelte el. Fontos hangsúlyozni, hogy a szabályok szerint az UEFA-nak rendkívüli helyzetben, például biztonsági kockázat esetén joga van ilyen döntésre, a vendég szövetségnek pedig nincs vétójoga az ilyen döntéssel szemben. Fentiek ismeretében a magyar szövetség a múlt héten igyekezett sportszerűen eljárni, és bár – elsősorban a magyar válogatott szurkolói miatt – nem értett egyet a késői helyszínváltással és különösen a zárt kapus megoldással, a döntést kényszerűen elfogadta, és a nyilvánosság előtt nem kommentálta a történéseket.

Most azonban, hogy pár nappal a mérkőzés előtt teljes káosz alakult ki a helyszínnel kapcsolatban, már egyértelműen ki kell mondani: amit a rendező szövetség művelt az elmúlt hetekben, példátlan, teljes mértékben indokolatlan és súlyosan sportszerűtlen. Még egy családi nyaralást sem lehet így megszervezni, nemhogy egy komoly téttel bíró, emberek sokaságát érintő és milliókat érdeklő nemzetközi labdarúgó mérkőzést. A bolgár szövetség lehetetlen helyzetbe hozta az UEFA-t és a magyar szövetséget is: kihasználva, hogy mindkét szervezet a sportszerűséget tartja szem előtt, és minden esetben arra törekszik, hogy a pályán dőljön el a továbbjutás kérdése.

A szabályok alapján a helyzet egyértelmű: ha a magyar válogatott nem utazna el a most kijelölt helyszínre, játék nélkül veszítené el a mérkőzést, ami nyilvánvalóan vállalhatatlan opció minden labdarúgást szerető magyar ember számára. Ezért az MLSZ alkalmazkodik a döntéshez, a magyar csapat holnap elindul Szófiába, és csütörtökön pályára lépve a szurkolók távolból is érezhető támogatása mellett mindent megtesz azért, hogy kiharcolja az Európa-bajnokságra való kijutást.”

Az ügy előzményeként nem árt tudni, hogy az eredetileg Szófiában rendezett mérkőzést a bolgárok kérésére áthelyezték Plovdivba, majd lemondták, majd megint kijelentették, hogy Plovdivban lesz, később ismét törölték a helyszínt, így született meg a döntést, hogy végül mégis Szófiában lép pályára a magyar válogatott.

Forrás:https://www.economx.hu/kulfold/magyar-bolgar-eb-selejtezo-uefa-szofia.780408.html

Részvény: